Sałatka gyros – przepis tradycyjny: warstwowa | Przepisy.pl pixel

Sałatka gyros warstwowa - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

88

heart
1382 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w paski, oprósz przyprawą do gyrosa i wstaw do lodówki na 30 minut.

Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Poszatkuj kapustę pekińską, a kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z wodą, a następnie Majonezem Babuni Hellmann's.

Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wyjmij piersi z kurczaka z lodówki i usmaż je na złoty kolor na lekko rozgrzanym oleju. Odsącz mięso z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ostudź.

Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Ogórki dokładnie umyj i pokrój w półplastry, a pomidory w kostkę.

Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - Krok 5

Krok 6

W salaterce układaj składniki w następującej kolejności: połowa kapusty pekińskiej, przesmażona pierś z kurczaka, połowa sosu czosnkowego, ogórki, kukurydza, pomidory i reszta kapusty pekińskiej. Na koniec wszystko polej pozostałym sosem czosnkowym, posyp cebulą i udekoruj natką.

Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Jagoda kowalczyk

    Jagoda kowalczyk , 17.11.2022

    Bardzo pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Poruszek

    Magdalena Poruszek , 04.11.2020

    piszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mary Janee

    Mary Janee , 28.05.2019

    Fajnie wygląda, zrobię w weekend :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borucka

    Halina Borucka , 28.01.2018

    Nie powinno się łączyć ogórków z pomidorami...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • andzia andzia

    andzia andzia , 08.06.2016

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka gyros warstwowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
sałatka ze smakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka gyros warstwowa - VIDEOSałatka gyros warstwowa - VIDEO

Wybierz się w kulinarną podróż do Grecji i wypróbuj przepis na efektowną, warstwową sałatkę gyros. Jej smak i sposób podania sprawią, że zachwyci każdego. Wykonasz ją dosyć szybko, z łatwo dostępnych składników. Zacznij od przygotowania kurczaka, ponieważ musisz odłożyć go na pewien czas do lodówki, by nabrał smaku. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki –  poszatkuj kapustę pekińską, pokrój czerwoną cebulę, ogórki i pomidory, a kukurydzę odsącz z zalewy. Sałatka gyros nie obędzie się bez idealnego sosu. Zrobisz go na bazie sosu sałatkowego Knorr, wody oraz kremowego majonezu. Sekret wyglądu tej sałatki tkwi w odpowiednim, warstwowym ułożeniu składników, począwszy od kapusty pekińskiej, poprzez soczystego kurczaka, aromatyczny sos, chrupiące warzywa i kończąc znowu na kapuście. Gotową potrawę udekoruj natką pietruszki. Pamiętaj żeby podczas nakładania sałatki starać się uchwycić każdą z warstw. Dzięki temu w pełni poczujesz jej wyśmienity smak.