
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
0.5 kilograma
1 sztuka
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości wrzątku, po czym odstaw do ostudzenia.
Krok 2
Bób ugotuj w osolonym wrzątku do momentu, gdy stanie się miękki, następnie wystudź i obierz. Jeśli używasz mrożonego bobu, najpierw odstaw go na około 30 minut, aby się rozmroził, a potem obierz.
Krok 3
Dopraw mięso rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Podsmaż na oliwie, a następnie przestudź i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4
W kostkę pokrój suszone pomidory oraz cebulę. Czosnek drobno posiekaj.
Krok 5
Przełóż wszystkie składniki do miski i dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
Krok 6
Następnie dodaj do sałatki bób i całość ostrożnie wymieszaj.
Krok 7
Na koniec wkrusz jedną lub dwie kostki Przyprawy w mini kostkach Smażona cebula Knorr i dopraw odrobiną pieprzu do smaku. Podawaj.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z bobem i kurczakiem
Bób ma charakterystyczny smak, który świetnie skomponuje się z innymi warzywnymi składnikami. Zainspiruj się więc i przygotuj z nim sałatkę. Smacznym dodatkiem do niej będzie pierś z kurczaka, którą możesz grillować lub podsmażyć. Wcześniej warto natrzeć ją przyprawami, np. suszonymi ziołami, słodką lub ostrą papryką w proszku czy czosnkiem. Pierś z kurczaka możesz zastąpić ewentualnie indykiem lub kaczką. Ostry posmak sałatki doskonale podkreśli pokrojona w piórka lub drobną kostkę cebula (czerwona lub dymka). Bób do tej potrawy ugotuj do miękkości w wodzie, ostudź i obierz ze skórki. Opcjonalnie sięgnij po jego mrożony wariant. Skontrastuj go z wyrazistymi, suszonymi pomidorami oraz posiekanym czosnkiem. Do całości będzie pasować również makaron ugotowany al dente – sięgnij po kokardki lub świderki. Sprawdzą się także makarony barwione, które wyjątkowo efektownie prezentują się w sałatkach. Gotową potrawę dopraw kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sprawdź ten przepis na sałatkę z kurczaka z zielonym bobem.


































