Karkówka z sosem sojowym i musztardą francuską | Przepisy.pl pixel

Steki z karkówki z musztardą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
489 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę potnij na grube plastry około 2 centymetrów każdy.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj marynatę. Połącz olej z posiekaną natką, sosem sojowym, musztardami, miodem oraz przyprawą Knorr.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 2

Krok 3

Do marynaty włóż steki z karkówki i dokładnie nasmaruj mięso. Pozostaw na co najmniej 2 godziny.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 3

Krok 4

Steki grilluj na niezbyt mocno rozgrzanym grillu przez około 6-8 minut z każdej strony. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Steki z karkówki z musztardą  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Nietoper

    Nietoper , 03.04.2020

    Rewelacja. Ja jeszcze w trakcie grillowania podlałam troszkę piwem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z karkówki z musztardą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki z musztardą Steki z karkówki z musztardą

Steki z karkówki z musztardą to słuszna porcja mięsa dla prawdziwych fanów kuchni tłustej i treściwej, a przy tym bardzo aromatycznej. By je zrobić, wystarczy pokroić karkówkę na nieco grubsze plastry, a następnie zamarynować w specjalnej mieszance przypraw i dodatków. Składają się na nie miód, sos sojowy oraz posiekana natka pietruszki. Do tego oczywiście gwóźdź programu, czyli musztarda. Najlepiej wymieszać ze sobą dwa jej rodzaje. Po pierwsze, bardzo ostra musztarda Dijon z dodatkiem białego wina, a następnie łagodna musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. Takie połączenie zapewnia idealnie zbalansowanie smaków. Słodko-ostre i soczyste steki smakują najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaków i bukietem świeżych, chrupkich sałat. Możesz także podać do nich zimny dip – chrzanowy, czosnkowy lub… musztardowo-miodowy. Pyszności!