Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
łatwe
837 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
20 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty pozbądź się wierzchnich liści, przekrój ją wzdłuż i pokrój w paski.

Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj.

Krok 3
Do kapusty pekińskiej dodaj odsączoną kukurydzę, cebulę i szczypiorek.

Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy Knorr. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i startym serem.

Krok 5
Podawaj surówkę wymieszaną z sosem Knorr. Możesz dodać grzanki.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
Chrupiąca kapusta pekińska jest smaczną bazą wielu surówek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, w jaki sposób możesz ją połączyć z kukurydzą, szczypiorkiem oraz majonezowym dressingiem. Brzmi interesująco? Przygotuj smaczną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą na podstawie naszego sprawdzonego przepisu.
Dla kogo?
Wielbicieli warzyw nie będzie trzeba długo zachęcać do wypróbowania tej surówki. Kapusta pekińska i kukurydza doskonale ze sobą współgrają. Jak się za to zabrać? Zacznij od przygotowania kapusty – obierz ją z wierzchnich liści, przetnij wzdłuż i poszatkuj na wąskie paski. Czerwoną cebulę pokrój w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
Na jaką okazję?
Nie trzeba szukać szczególnego pretekstu do jej zrobienia. Całość zajmuje tylko kwadrans, więc surówkę z pekinki i kukurydzy zdążysz zrobić na szybko, tuż po powrocie z pracy czy po załatwieniu innych spraw poza domem.
Czy wiesz, że?
Smak surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy wzbogaci odpowiednio przyrządzony dressing. Błyskawiczny sos sałatkowy Cezar wymieszaj z majonezem oraz startym żółtym serem, np. cheddarem lub ementalerem, które wyróżniają się wyrazistszym smakiem. Surówkę polej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem warto przez chwilę schłodzić ją w lodówce.
Dla urozmaicenia:
Surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą serwuj z dodatkiem gotowych lub samodzielnie przygotowanych grzanek. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą może stanowić samodzielne danie, a także być dodatkiem do innych potraw, na przykład pieczonego kurczaka, kotletów lub burgerów.