Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
2078 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

498 osób wydrukowało

Pobierz pdf

733 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

salsa:

4 sztuki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka pokrój w cienkie paski, polej jedną łyżką oleju i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 1

Krok 2

Następnie na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż mięso, aż nabierze rumianych kolorów.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, aż wszystko dokładnie się połączy. Odstaw mięso, aby lekko ostygło i dodaj posiekaną kolendrę.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 3

Krok 4

Sałatę lodową pokrój nożem w cienkie paski. Okrągłe placki tortilli przekrój na pół.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 4

Krok 5

Na placku tortilli połóż mięso wraz z sosem, następnie połóż sałatę i zroluj w rożek. Każdy układaj w małym kubeczku lub filiżance.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 5

Krok 6

Przygotuj salsę. Pomidory pokrój w drobną kostkę wraz z pestkami i przełóż do miseczki. Podobnie cebulę.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 6

Krok 7

Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki, sok pomarańczowy, ketchup oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Sos podawaj oddzielnie.

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Alicja Malinowska

    Alicja Malinowska , 30.07.2015

    Na domową imprezę idealne. U mnie się sprawdziły, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową

Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową to świetne rozwiązanie na prostą i szybką kolację. Podane w elegancki sposób sprawdzą się także jako wytrawna przystawka na przyjęciu. Na początek pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso posyp gotową przyprawą do gyrosa. Ewentualnie dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw możesz także dołączyć czerwoną paprykę, kukurydzę z puszki i pomidorki koktajlowe. Dodatkowo dołóż posiekany ząbek czosnku, aby nadać potrawie bardziej intensywnego smaku. Sałatę lodową opcjonalnie zastąp kapustą pekińską lub sałatą masłową. Tak przygotowane tortille podawaj z sosem paprykowo-ziołowym lub czosnkowym. Pomimo tego, że przepis sugeruje dodanie łagodnego ketchupu do salsy, jeżeli chcesz by potrawa była bardziej wyrazista – użyj ostrego. Gotowe tortille podawaj w małych kieliszkach, a salsę w osobnym naczyniu. Zainspiruj się tym przepisem na smaczne tortille z kurczakiem oraz salsą pomidorową i serwuj je podczas domowych przyjęć.