Włoska sałatka z pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka z pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
587 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

2 szczypty

500 gramów

300 gramów

10 sztuk

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pomidorów usuń okolice szypułek (twarde jasne miejsca). Pokrój w cienkie plastry.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w cienkie plasterki, następnie ułóż na przemian z pomidorami na 4 talerzach wyłożonych liśćmi zielonej sałaty.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody i oliwą.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 3

Krok 4

Sałatkę posyp porwanymi listkami bazylii i skrop przygotowanym sosem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Włoska sałatka z pomidorów - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka z pomidorówWłoska sałatka z pomidorów

Klasyka wśród przystawek. Włoska sałatka z pomidorów to prawdziwy przysmak dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Dojrzewające w słońcu pomidory w towarzystwie miękkich plastrów mozzarelli w aromatycznym ziołowy sosie – tak niewiele potrzeba, by rozkoszować się smakami południa we własnym domu. Szukasz pomysłu na szybką kolację, grillujesz ze znajomymi, a może chcesz zaserwować swoim gościom przystawkę, która będzie kulinarnym przedsmakiem dania głównego? We wszystkich tych przypadkach włoska sałatka sprawdzi się znakomicie. Możesz do niej dodać świeże listki bazylii – ich aromat idealnie dopełnia kompozycję sera i pomidorów. Na talerzu układaj naprzemiennie plastry pomidorów i mozzarelli. Całość udekoruj zieloną sałatą i kiełkami a następnie polej sosem sałatkowym na bazie oliwy. Wygląda i smakuje wyśmienicie.