
Składniki
800 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Krok 2
Obierz czosnek i drobniutko posiekaj. Pokrój marchewkę i ziemniaki w kostkę.

Krok 3
Zagotuj w garnku 1 litr wody z kostką rosołową wołową Knorr. Wrzuć ziemniaki oraz marchewkę. Po 10 minutach dodaj pomidory, czosnek oraz przyprawy i jeszcze chwilę pogotuj.

Krok 4
Obierz pomarańczę ze skórki i ostrym nożem wytnij cząstki miąższu. Kawałek skórki pokrój w cienkie paski.

Krok 5
Rozlej zupę do talerzy i dodaj skórkę, kawałki pomarańczy oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw sola do smaku.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z pomarańczą
Jest pyszna jak klasyczna pomidorówka, ale dodatkowo ma w sobie zaskakujący smak cytrusów. Zupa pomidorowa z pomarańczami to propozycja dla osób, które chcą nieco odmieniać popularna dania. Przygotowuje się ją z dodatkiem marchewki i ziemniaków, które gotuje się w bulionie cielęcym, a następnie łączy ze świeżymi pomidorami. Powinny być dojrzałe i soczyste, aby zupa nabrała delikatnej słodyczy. Ich smak podkreślą czosnek i przyprawy. Użyj tymianku lub rozmarynu. Można także dodać odrobinę cynamonu, który będzie się dobrze komponował z pomarańczami. Owoce dołącza się na końcu, razem ze skórką z pomarańczy i natką pietruszki. Zupa jest bardzo delikatna, ale posiada też cytrusową, wyrazistą nutę. Będzie świetnie smakować, jeśli dołączysz do niej ziołowe grzanki posypane parmezanem lub podane z kozim serem. Całość udekoruj liściem mięty lub bazylii. Serwuj jako kolację lub wstęp do obiadu. Sprawdzi się też jako pyszna ciepła przekąska w pracy. Przekonaj się, jak smakuje zupa pomidorowa z pomarańczami. Przyrządź ją według podanego przepisu.