
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera, pietruszkę, marchew oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.

Krok 2
Następnie pokrój filety z kurczaka w kostkę i podsmaż w garnku na tłuszczu.

Krok 3
Po chwili dodaj resztę warzyw. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej 0,5 litrem wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Krok 4
Całość duś pod przykryciem przez około 30 minut. Podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z warzywami
Węgrzy mają gulasz, Francuzi - ragoût, Brytyjczycy - stew, a Polacy - potrawkę. Doskonale zastąpi zupę i tradycyjne drugie danie z mięsem. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną potrawę obiadową, świetnie sprawdzi się potrawka z kurczaka z warzywami z naszego przepisu. To danie szybkie i aromatyczne. Ostatnio jednak rzadko jest obecna na naszych stołach, choć właściwie nie wiadomo, dlaczego, bo łączy w sobie delikatne mięso i warzywa. Wygląda niezwykle apetycznie i świetnie nadaje się na danie główne. Kurczaka w potrawce z warzywami można podawać na wiele sposobów – solo lub z dodatkami. Spróbujcie potrawki z naszego przepisu, a z pewnością nie raz zagości na waszych stołach. Smacznego!
Dla kogo?
Kurczak w potrawce z warzywami jest daniem, które posmakuje każdemu – bez wyjątku. Skradnie kulinarne serca zarówno entuzjastów klasycznych dań, jak i tych z was, którzy w kuchni poszukują oryginalności i nowoczesności.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad, chociaż potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami świetnie wpisuje się w menu kolacyjne czy nawet imprezowe.
Czy wiesz, że?
Potrawka, a więc danie z mięsa ugotowanego w małej ilości bulionu i warzyw, to reprezentant kuchni tradycyjnej. Potrawkę przeważnie przygotowuje się z białego mięsa, czyli z indyka, kurczaka czy też królika. Znacznie rzadziej z cielęciny.
Dla urozmaicenia:
Bardzo często potrawkę z kurczaka z warzywami podaje się z ryżem, ale możemy też wykorzystać do niej makaron, ziemniaki lub też podać z chlebem.



































