Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą
łatwe
347 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
60 mililitrów
100 gramów
3 sztuki
1 łyżka
3 listków
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 2
Kostkę rosołową Knorr rozetrzyj w oliwie z oliwek i natrzyj nią bakłażana.

Krok 3
Dodaj tymianek i posiekany czosnek. Marynuj przez 10 minut.

Krok 4
Bakłażany grilluj z obu stron, aż nabiorą ciemnej barwy. Pod koniec smażenia dodaj połówki pomidorków, całość skrop połową octu.

Krok 5
Kiedy pomidorki zrobią się ciepłe, przełóż wszystko do miseczek i skrop pozostałym octem.

Krok 6
Dodaj do każdej porcji małe kawałki sera feta (możesz go pokruszyć) i udekoruj listkami mięty.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą
Najlepszym sposobem na wydobycie z bakłażana pełni jego smaku, jest upieczenie go na grillu. Połącz go z pomidorkami cherry, serem feta oraz świeżymi ziołami, aby przygotować prostą, znakomitą sałatkę na kolację lub drugie śniadanie. Najpierw pokrój bakłażany w cienkie plastry, a pomidory w połówki. Wołową kostkę rosołową rozetrzyj z oliwą z oliwek i powstałą w ten sposób pastą natrzyj bakłażana. Następnie posyp go drobno posiekanym tymiankiem oraz czosnkiem i odstaw, by się zamarynował. Bakłażany grilluj z obu stron do momentu, aż będą miękkie i uzyskają ciemną barwę. Na grillu umieść także połówki pomidorków, a całość skrop octem balsamicznym. Warzywa przełóż do salaterki i dołącz do nich pokruszony ser feta. Przed podaniem sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty. Odpowiednim dodatkiem do tej potrawy będzie włoska ciabatta lub czosnkowe grzanki z bagietki. Sałatkę możesz również wymieszać z kaszą kuskus lub bulgur. Szybkie i smaczne przyrządzanie potraw jest możliwe z naszym przepisem na grillowane bakłażany.