Zupa z kukurydzy z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z kukurydzy z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

heart
1662 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

450 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1011 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłuskaj kolby kukurydzy. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, kostką bulionową Knorr, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj pozostałą kukurydzę i ponownie gotuj przez 3 minuty. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Ewa Marek

    Ewa Marek , 19.04.2019

    Dla mnie za słodka, ale ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ad amski

    ad amski , 19.05.2016

    xj MB V. cm M z m mm C

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z kukurydzy z czosnkiemZupa z kukurydzy z czosnkiem

Zupa kukurydziana to oryginalne połączenie składników rodem z Meksyku z tym, co lubią i znają Europejczycy. Ze względu na słodkawy smak i piękny żółty kolor bardzo lubią ją dzieci. Jej bazą jest bulion warzywny lub drobiowy oraz ugotowana kukurydza, zwana złotem Ameryki. Kolby świeżej kukurydzy należy gotować w wodzie z cukrem i solą, wtedy jest najsmaczniejsza. Jeśli poza sezonem nie masz dostępu do kukurydzy w kolbach, możesz użyć także tej z puszki. Zupę kukurydzianą możesz podawać posypaną siekaną natką pietruszki, lubczykiem, liśćmi kolendry, z grzankami groszkiem ptysiowym lub prażonymi nasionami słonecznika. Jeżeli ty lub twoi bliscy jesteście miłośnikami mięsa, zaserwuj ją z kawałeczkami kurczaka, boczkiem lub kiełbasą chorizo. Zupę kukurydzianą w wersji dla najmłodszych podaj z popcornem. Będą zachwyceni.