Sos grzybowy z podgrzybków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos grzybowy z podgrzybków

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

250 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w 250 mililitrach wody. Gdy będą miękkie, wyjmij i pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Sos grzybowy z podgrzybków - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek i grzyby. Oprósz mąką, wymieszaj, podgrzewaj chwilę. Następnie wlej białe wino i gotuj do momentu, gdy zmniejszy swą objętość do minimum.

Sos grzybowy z podgrzybków - Krok 2

Krok 3

Gdy wino zredukuje się, wlej wodę z moczenia grzybów, śmietanę oraz dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i gałązkę rozmarynu. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Gotowy sos podawaj do gorących dań mięsnych oraz mącznych.

Sos grzybowy z podgrzybków - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Sikorska

    Elżbieta Sikorska , 26.02.2018

    rzeczywiście pychotka zrobiłam go z kaszą gryczaną

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos grzybowy z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos grzybowy z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos grzybowy z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos grzybowy z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos grzybowy z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos grzybowy z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos grzybowy z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos grzybowy z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos kurkowy - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos grzybowy z podgrzybkówSos grzybowy z podgrzybków

Aromat leśnych grzybów, rozmaryn, śmietana – wszystko to składa się na smakowity, uniwersalny sos, który będzie dobrym uzupełnieniem wielu dań. Sos grzybowy doda wyrazistości pieczonym mięsom, zapiekankom warzywnym, pierogom czy makaronowi. Możesz go serwować również jako dodatek do przyrządzanego na różne sposoby ciasta francuskiego, pasztecików i krokietów. Sos ma głęboki, grzybowy smak i kremową konsystencję. Jeśli akurat nie masz pod ręką podgrzybków, możesz przygotować go z innych grzybów leśnych, a także z pieczarek. Doprawiony rozmarynem i czosnkiem jest bardzo aromatyczny i delikatnie pikantny. Reguluj jego ostrość według upodobań, dodając mniej lub więcej śmietany. Jeśli używasz suszonych grzybów, pamiętaj, by namoczyć je odpowiednio wcześniej. Jeżeli wolisz gładkie sosy, możesz zmiksować całość blenderem. Sprawdź nasz przepis, który przyda Ci się nie tylko w sezonie świątecznym, ale będzie smacznym dodatkiem wielu dań przez cały rok! Ten sos pasuje niemal do wszystkiego – warto zatem włączyć go na stałe do swojego menu.