
Składniki
2 sztuki
600 gramów
1 sztuka
2 sztuki
150 mililitrów
100 gramów
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera i brokuły pokrój na mniejsze kawałki- nie muszą być regularne, posiekaj drobno dwa ząbki czosnku. Zetrzyj ser na tarce, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, gdy się lekko zarumieni dodaj selera, smaż go przez 1- 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj ziemniaki i brokuły, całość zalej litrem wody. Wszystko razem gotuj około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną . Do zupy dodaj kostki rosołowe, śmietanę, dokładnie wymieszaj, wszystko razem zmiksuj w kielichu blendera i przecedź przez sito.
Krok 3
Zupę podawaj udekorowaną śmietaną, z wierzchu posypaną tartym serem parmezan.

Dobra rada:
Zupę możesz podawać z grzankami albo z kawałkami sera koziego lub niebieskiego. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa brokułowa
Przygotowujesz obiad dla wegetarian i szukasz kulinarnej inspiracji? Koniecznie wypróbuj przepis na tę pyszną zupę brokułową. Jest gęsta, aksamitna i świetnie sprawdzi się jako przystawka albo pierwsze danie bez mięsa. Do jej przygotowania, oprócz brokułów, użyj selera naciowego, ziemniaka oraz czosnku, który nada potrawie wyrazistości. Podsmaż wszystkie warzywa, a następnie zalej je bulionem na włoszczyźnie. Kiedy zmiękną, a zupa nabierze właściwego smaku, dodaj do całości śmietanę. Pamiętaj o jej wcześniejszym zahartowaniu – dzięki niemu unikniesz nieestetycznych grudek. Do brokułów pasować będą podprażone na suchej patelni pestki. Wybierz np. ziarna słonecznika lub dyni. Świetnym dodatkiem będą również grzanki. Na kawałkach bagietki rozsmaruj cienką warstwę oliwy, posyp je ulubionymi ziołami i zapiecz do chrupkości w dobrze nagrzanym piekarniku. Aby nadać zupie wyrazistości, warto przed podaniem oprószyć ją suszonymi płatkami drożdżowymi. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.