Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą
łatwe
443 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
400 gramów
1.5 litra
1 sztuka
200 gramów
20 mililitrów
1 szczypta
40 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1,5 litra wrzącej wody.

Krok 2
Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.

Krok 3
Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez około 3 minuty. Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez około 20 minut.

Krok 4
Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie).

Krok 5
Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 6
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu.


Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą
Bób i zielona fasolka szparagowa to znakomity duet – przekonasz się o tym, wykorzystując powyższy przepis na aksamitną zupę. Na początek przygotuj rosół z kury z pietruszką i lubczykiem – ziołowa nuta świetnie podkreśli smak zielonych warzyw. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując kostkę rosołową. Na średnim ogniu podsmaż krótko pokrojoną w paski sałatę. Do garnka przelej przygotowany wcześniej gorący bulion, a następnie dodaj bób i 2/3 fasolki szparagowej. Całość doprowadź do wrzenia, a potem gotuj do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Następnie przez krótką chwilę zmiksuj zawartość garnka – ważne jest, aby całość miała niejednolitą konsystencję. Smak zupy podkreśli niewielka ilość słodkiej śmietanki, podstawowe przyprawy oraz szczypta gałki muszkatołowej. Gotową potrawę udekoruj całymi ziarnami bobu i pozostałą fasolką, ugotowaną w osobnym naczyniu. Sprawdzi się na obiad lub jako ciepła kolacja. Jako dodatek podaj pajdę wiejskiego chleba. Pamiętaj, że cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.