Zupa brokułowa z serkiem topionym
gęsty krem
średnie
923 osoby zapisały

Składniki
1.5 kilograma
125 gramów
125 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułkę namocz w mleku lub wodzie.

Krok 2
W tym czasie przygotuj garnek wody, dodaj kostkę rosołową. Brokuły umyj i gotuj przez około 30 minut, aż do miękkości, odcedź i ostudź.

Krok 3
Bułkę odciśnij, wymieszaj dokładnie z mięsem mielonym, metką, surowym jajkiem i przyprawami. Wyrób mięso i formuj w małe kulki. Gotuj przez kilka minut na pozostałym po brokułach wywarze, wyjmij łyżką cedzakową i odłóż.

Krok 4
Wywar przecedź i zmiksuj z serkami topionymi, dopraw do smaku.

Krok 5
Dodaj żółtko roztrzepane z mlekiem, kawałki brokułów i mięsne pulpeciki. Podgrzej, ale nie gotuj i podawaj na stół.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej