
Składniki
300 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 litry
2 sztuki
3 ziarna
4 łyżki
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Groch dokładnie przepłucz, włóż do garnka, zalej wodą dodaj kość i przyprawy.

Krok 2
Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę, po czym wrzuć do garnka.

Krok 3
Zawartość garnka gotuj 15 minut, dodaj Rosół z kury Knorr i pozostałe przyprawy.

Krok 4
Gdy groch będzie miękki, łyżką cedzakową wyjmij go wraz z marchewką i ziemniakami (ok. 100-150 g), wrzuć do miksera i zmiksuj.

Krok 5
Następnie dodaj zmiksowane składniki z powrotem do grochówki wojskowej.

Krok 6
Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość ok. 1 godzinę. Gotową zupę podawaj z bułką wrocławską.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochówka wojskowa
Grochówka wojskowa uważana jest za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsuć. Każdy mężczyzna, który był w wojsku, nauczył się ją gotować. Pozostali powinni przeczytać przepis i koniecznie go wypróbować. Grochówka wojskowa to zupa znana również poza koszarami, a głównie dlatego, że jest pyszna i na długo zaspokaja głód. Gęsta, treściwa, pełna znakomitych dodatków – nie może być lepiej!
Dla kogo?
Opracowany przez nas przepis na grochówkę wojskową zadowoli każdego miłośnika tej wyjątkowej zupy. Pamiętaj, że każdy jej element jest ważny! Aby grochówka wojskowa była naprawdę wypasiona, starannie dobierz mięso, które do niej wkroisz. Solidna porcja zupy grochowej wojskowej może grać rolę pełnego dania obiadowego.
Na jaką okazję?
Idealna na obiad w chłodniejsze dni. Przepis na grochówkę wojskową potraktuj jako patent na wyśmienite danie jednogarnkowe, które po podgrzaniu wcale nie traci swoich walorów. Wyciągnij z kuchennej szafki duży garnek i za jednym zamachem ugotuj zupę grochową wojskową, który wystarczy na kilka dni.
Czy wiesz, że?
Grochówka wojskowa czy żołnierska? Niezależnie od tego, której nazwy użyjesz, zupa smakuje tak samo dobrze. W przeszłości prawdziwa grochówka wojskowa była częstym przysmakiem w wielu domach. Ze względu na wysoką cenę, zazwyczaj wojskową grochówkę jadano w wariancie wegetariańskim.
Dla urozmaicenia:
Najbardziej znanym mięsnym dodatkiem do grochówki wojskowej jest oczywiście kiełbasa. Można skusić się na pokrojone w kostkę inne rodzaje mięsa, np. wędzony boczek, który przed dodaniem warto przesmażyć na patelni. Przygotowując przepis na grochówkę wojskową, nie zapomnij o słusznej wielkości kości wołowej, która również będzie miała wpływ na efekt finalny. Spośród wszystkich przypraw do grochówki wojskowej najważniejszy jest majeranek, dlatego dodaj go całkiem sporo Znakomitym uzupełnieniem dania będzie świeże pieczywo.