
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
250 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szczypta
30 mililitrów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyluzowane z kości i oczyszczone udka oprósz słodką papryką i solą, skrop oliwą i upiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Krok 2
Cukinię pokrój w dość grube półplastry. Cebulę, papryki oraz pomidory pokrój w dużą kostkę. Fix Knorr wymieszaj z 250 mililitrami wody.

Krok 3
W dużym garnku rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę, dodaj następnie cukinię oraz paprykę – smaż jeszcze chwilę. Całość zalej Fixem Knorr, dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 minut.

Krok 4
Upieczone udka wyłóż na deskę, pokrój na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi pomidorami dodaj do garnka. Całość oprósz oregano i kminkiem i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z kurczakiem
Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je w Polsce bardzo często. Dla osób, które chcą zerwać z rutyną i zastąpić czymś typową dla polskiej kuchni kiełbasę, opracowaliśmy przepis na leczo z mięsem z kurczaka. To delikatne mięso doskonale pasuje do gęstej jednogarnkowej potrawy jaką jest leczo, bo szybko się dusi i łatwo przechodzi smakiem przypraw. Przygotowując leczo, zdecyduj, czy wolisz aby było gęste tak, by dało się je jeść widelcem jak gulasz, czy może najbardziej lubisz rzadszą wersję tego dnia, którą jada się łyżką z głębokiego talerza z kromką chleba w zależności do tego, jakie leczo preferuje się w twoim domu, dodaj więcej lub mniej płynnych wody. Wyjątkowy smak dania oprócz świeżych warzyw, gwarantują przyprawy, m.in. kminem czy oregano. A ty, jakie leczo lubisz najbardziej?