Placki po węgiersku - przepis: prosty, z gulaszem | Przepisy.pl pixel

Placki po węgiersku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

133

heart
1484 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2384 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3692 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.7 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

10 gramów

15 gramów

5 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść i pokrój w kostkę szerokości 1,5 centymetra. Podobnie paprykę.

Placki po węgiersku - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż mięso, dodaj cebule i czosnek. Jak się zrumienią dodaj mieloną ostrą i słodką paprykę oraz kminek i pozwól, żeby przyprawy również się podsmażyły.

Placki po węgiersku - Krok 2

Krok 3

Zalej całość 700 ml wody, dodaj kostkę Knorr oraz koncentrat pomidorowy. Duś powoli około 30 minut, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaj świeżą, podsmażoną paprykę.

Placki po węgiersku - Krok 3

Krok 4

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Placki po węgiersku - Krok 4

Krok 5

Gulasz na końcu dopraw świeżym majerankiem i podawaj natychmiast, na świeżo usmażonych, chrupiących plackach.

Placki po węgiersku - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Fuzzy

    Fuzzy , 10.06.2021

    Polecam każdemu, było bardzo dobre! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Meeel Tomato

    Meeel Tomato , 04.04.2017

    Placek po węgiersku - uwielbiam! Robiłam w zeszłą sobotę, mąż był zachwycony ;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Mazurek

    Magda Mazurek , 31.03.2017

    Placek po węgiersku pierwsza klasa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Sarlej

    Agnieszka Sarlej , 23.02.2017

    super przepis,pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Czerwińska

    Dorota Czerwińska , 28.11.2015

    placki po węgiersku z węgier są idealnym sposobem na obiad lub lancz ja dodałam do tego jeszcze brukselke i ser plesiniowy niebieski polecam samcznego naturalna blondynka dorota czerwińska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 11.09.2015

    @Damian Górny Masz zupełną racje. Nie wiem jak się to mogło stać, że nie zauważyliśmy tego wcześniej. Dwa litry wody na 700 gram mięsa to stanowczo za dużo, chyba że byłaby to jakaś stara i twarda wołowina. Użyj tyle samo wody ile masz mięsa - 700 ml wody w zupełności wystarczy. Gulasz gotuj pod przykryciem. Dziękujemy za zwrócenie uwagi – przepisy został już poprawiony.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Górny

    Damian Górny , 21.06.2015

    2l wody... i wyszła mi z tego zupa a nie sos!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki po węgiersku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki po węgierskuPlacki po węgiersku

Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w menu większości polskich restauracji. Warto pokusić się jednak o to, by przyrządzić je samodzielnie w domu – nie jest to wbrew pozorom danie skomplikowane. Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym mięsnym sosem są potrawą, której każdy powinien spróbować!

Dla kogo?

Jedni serwują placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, inni z kleksem kwaśnej śmietany... Są i tacy, którzy lubią je w wersji na słodko, czyli posypane cukrem. Jeśli jednak chcesz, aby zrobione przez ciebie ziemniaczane placki prezentowały się wyjątkowo okazale, podaj je po węgiersku – w omaście z gęstego, lekko pikantnego gulaszu. Placek po węgiersku i sos – tego zestawu nie można rozdzielać!

Na jaką okazję?

Podawaj na obiad lub kolację. Zobaczysz, że prosty przepis na placki po węgiersku wykorzystać można nawet podczas hucznego przyjęcia. Goście będą wniebowzięci.

Czy wiesz, że?

Przed smażeniem mięso możesz obtoczyć w mące. Dzięki temu prostemu zabiegowi będzie jeszcze bardziej kruche i soczyste, a ziemniaczane placki po węgiersku zyskają niezwykle kuszące towarzystwo!

Dla urozmaicenia:

Gotowe placki po węgiersku posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Z czym jeszcze podawać placek po węgiersku? Przepis, prosty i szybki w przygotowaniu, może uwzględniać surówkę z kapusty pekińskiej lub białej rzepy.