Zupa pomidorowa z makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z makaronem

po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
825 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

5 łyżek

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 1,5 litrze gotującej wody.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 1

Krok 2

Włóż pomidory na 2 minuty do gorącej, posolonej wody. Następnie zdejmij z nich skórę, pokrój w ćwiartki i usuń pestki.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 2

Krok 3

Umyj selera i pokrój go w patyki o wysokości około 4 centymetrów. Obierz i drobno posiekaj cebulę.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 3

Krok 4

Podsmaż na oliwie z oliwek: selera, pomidory, cebulę oraz czosnek przez około 3 minuty.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 4

Krok 5

Dodaj bulion i zioła, po czym gotuj na średnim ogniu około 10 minut.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron, przykryj garnek i gotuj jeszcze 7 minut. Przypraw pieprzem oraz solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Podawaj zupę gorącą, posypaną siekaną natką.

Zupa pomidorowa z makaronem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Wiktor  kozikowski

    Wiktor kozikowski , 07.04.2020

    Suuuper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ILONA MARIA Rutkowska

    ILONA MARIA Rutkowska , 19.09.2019

    zrobiłam zjadłam przepychota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Indyjska zupa pomidorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z makaronemZupa pomidorowa z makaronem

Co dom, to inny sposób na zupę pomidorową. Propozycja z tego przepisu może przypaść do gustu zwłaszcza tym, którzy lubią kuchnię włoską. Jako bazę zupy wykorzystaj rosół z kury. Dodaj do niego resztę składników – warto je wcześniej podsmażyć na oliwie, dzięki czemu wydobyta zostanie z nich pełnia smaków. Co powinno się znaleźć w zupie pomidorowej z makaronem? Kluczowe są warzywa: dojrzałe i soczyste. Zanurz je na krótki czas we wrzątku, obierz ze skóry, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Seler podziel w paski, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. W tej wersji zupy makaron możesz ugotować w tym samym garnku – dzięki temu potrawa stanie się gęstsza. Dobrym wyborem będzie drobny makaron, np. w kształcie gwiazdek. Jeśli preferujesz pomidorową z ryżem, wybierz lekko orzechowy basmati lub jaśminowy o subtelnym kwiatowym aromacie – pamiętaj jedynie, aby ugotować go w osobnym garnku. Zupę pomidorową z makaronem podawaj na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. Opcjonalnie możesz ją zabielić słodką śmietanką o 18% zawartości tłuszczu. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki. Miłego gotowania.