Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek

Autor: AngelikaCarmine

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

300 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soda Bread to prze pyszny Irlandzki chlebek ktory jest lekko slodkawy i rozplywa sie w ustach. Jest latwy do przygotowania i na prawde bardzo smakuje.

Krok 2

Nalezy przygotowac wieksza miske gdzie bedziemy mieszac skladniki. Nalezy wsypac make razowa i make zwykla i wymieszac. Nastepnie dodac po lyzce soli i sody oczyszczonej.Nastepnie dodac do mieszanki czubata lyzke syropu klonowego i dwie duze lyzki masla.Wszystko razem wymieszac dokladnie. Na sam koniec wsypac cukier brazowy i maslanke.Wszystko nalezy wymieszac tak by mialo jednolita konsystencje.Taki chlebek mozna urozmaicic slonecznikiem, pestkami z dynii lub rodzynkami. Ale to juz zalezy od was ja preferuje osobicie dodawac slonecznik.

Krok 3

Tak przygotowana mase wlozyc do uprzednio usmarowanej tluszczem i posypanej bulka tarta brytwanki i wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut. Tak na marginesie to pieczenie jest na 'oko' w zaleznosci od piekarnika tak wiec zalecam sprawdzanie chlebka co jakis czas wykalaczka ;) PO wystudzeniu najlepiej smakuje taki chclebek ze swiezym maselkiem. Zycze smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soda Bread czyli Tradycyjny Irlandzki chlebek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej