
Składniki
1 kilogram
200 mililitrów
1 opakowanie
1 łyżeczka
5 gramów
1 szczypta
5 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i oczyść z nasion. Pokrój na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5 centymetra.

Krok 2
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej kawałki dyni, skrop delikatnie oliwą i przyprósz solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do około 170 stopni. Piecz do miękkości, około 30 minut. Ostatnie 5 minut przeznacz na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić).

Krok 3
W międzyczasie przygotowuj sos: w miseczce wymieszaj jogurt z 1 łyżką oliwy, 1 łyżeczką kminu oraz sosem sałatkowym Knorr. Upieczoną dynię serwuj z zimnym sosem jogurtowym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dynia z pieca (Calabaza al Horno)
Calabaza al Horno, czyli dynia z piekarnika, to smaczna przekąska na jesienno-zimowe wieczory. Zaserwuj ją solo albo potraktuj jako dodatek do innych potraw, np. sałatek, dań z makaronem lub kaszą. Możesz upiec każdy gatunek dyni, jednak najlepiej w tym przypadku sprawdzi się hokkaido. Nie musisz jej obierać przed włożeniem do piekarnika, ponieważ ma miękką skórkę, która również nadaje się do jedzenia. Dynię pokrój w grubą kostkę, plastry w formie pół-księżyca lub w słupki kształtem przypominające frytki. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i posyp pieprzem oraz wybranymi przyprawami, np. imbirem, cynamonem, czosnkiem lub pikantną papryką. Piecz do miękkości, najlepiej do momentu, aż owoc lekko się zarumieni. Serwuj go z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Nie wyrzucaj pestek z dyni — oczyść je z miąższu, rozsyp w suchym miejscu i po kilku dniach upraż na suchej patelni na małym ogniu. One również mogą być smaczną przekąską na długie jesienne wieczory. Sprawdź, jakie to pyszne!