Schab po kubańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab po kubańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
789 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab pokrój na plastry grubości około 1 centymetra.

Schab po kubańsku    - Krok 1

Krok 2

Kminek rozgnieć w moździerzu.

Schab po kubańsku    - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj składniki marynaty: sok pomarańczowy, kminek, posiekany czosnek, skórki i sok z limonki, kolendrę, olej, sambal oelek oraz przyprawę Knorr.

Schab po kubańsku    - Krok 3

Krok 4

Mięso zamarynuj i odstaw na co najmniej 2 godziny.

Schab po kubańsku    - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie grilluj schab po 3-4 minuty z każdej strony, aby pozostał soczysty.

Schab po kubańsku    - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Schab po kubańsku najlepiej smakuje z ryżem.

1

Opinie o przepisie

  • Żaneta Frąckowiak

    Żaneta Frąckowiak , 21.10.2017

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab po kubańsku    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab po kubańsku   Schab po kubańsku

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Kotlet schabowy to stały bywalec polskich stołów. Ale istnieje prosty sposób na to, by z tego popularnego mięsa, uczynić fascynujące danie rodem z karaibskiej kuchni. Nasza propozycja to schab po kubańsku. Choć brzmi egzotycznie, to proste i szybkie danie. Sekret pełnego smaku schabu po kubańsku tkwi w marynacie. Aromat rozgniecionego kminku, czosnku i kolendry łączy się tu z orzeźwiającą nutą cytrusów. Do marynaty wlej sok pomarańczowy oraz dodaj skórkę i sok z limonki. Całość wzmocni jeszcze sambal oelek – ostry sos przygotowywany na bazie dojrzałych papryczek chili z dodatkiem soku z limonki. Aby mięso dobrze się zamarynowało, pozostaw je w przyrządzonej mieszance na ok. 2 godziny, a następnie grilluj. Efekt będzie zniewalający! Smaki gorącej Kuby łatwo możesz odtworzyć w swojej kuchni. Spróbujesz?