
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
2 plastry
200 mililitrów
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie, aż się zeszkli. Nastepnie wlej bulion.

Krok 2
Dodaj sok pomarańczowy, pomidory z puszki oraz Fix Spaghetti Napoli Knorr. Dokładnie wymieszaj i gotuj powoli przez około 15 minut.

Krok 3
Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, a następnie rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem jeśli uznasz za konieczne.

Krok 4
Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą.

Krok 5
Śmietankę lekko ubij, tak, aby była puszysta i niezbyt sztywna.

Krok 6
Za pomocą dzbanuszka lub łyżeczki umieść niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzchu zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp podsuszonymi skórkami z cytrusów.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z pomidorów z cytrusami
Popularna zupa pomidorowa nabierze zupełnie innego charakteru zaserwowana z ananasami oraz sokiem i skórką z cytrusów. Zupa krem cappuccino pomidorowe z aromatem cytrusów przypadnie do gustu szczególnie osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Dzięki dodatkowi podsmażonej cebuli oraz przypraw zupa ma intensywny, delikatnie pikantny smak. Z kolei dodatek soku z limonki i cytryny sprawia, że zyskuje świeżą nutę. Skórkę z cytrusów należy zetrzeć i przez chwilę piec w piekarniku, aby nieco wyschła i stała się delikatnie chrupiąca. Zupę serwuje się z ubitą śmietaną na wierzchu, z której warto robić dowolne wzorki – potrawa będzie się efektownie prezentowała na stole. Na koniec posyp zupę podsuszonymi skórkami z cytrusów. Podaj tak przygotowaną potrawę podczas uroczystego przyjęcia, serwując ją solo lub z trójkątami z ciasta francuskiego zapieczonego z ziołami. Jako dodatek sprawdzi się też chrupiąca bagietka. Szukasz ciekawej alternatywy dla klasycznej zupy pomidorowej? Przygotuj ją w proponowanej przez nas wersji.