
Składniki
1 kilogram
2 opakowania
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Wołowinę opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę ok. 2x2 cm.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę ok. 1x1 cm.

Krok 3
W garnku rozgrzej tłuszcz i zrumień mięso. Następnie dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Dopraw kminkiem.

Krok 4
Do obsmażonych składników wlej wodę i dodaj Knorr Naturalnie Smaczne - Gulasz. Całość mieszaj do momentu, aż się zagotuje, następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso zrobi się miękkie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bogracz tradycyjny
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na polskich stołach gości bardzo często. Mięsna zupa gulaszowa sprawdza się w czasie codziennych obiadów i bardziej uroczystych domowych wydarzeń. Domowi szefowie kuchni cenią go nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na stosunkowo krótki czas przygotowania. Chrupiące warzywa i soczyste mięso w bograczu – taka kompozycja doskonale sprawdzi się jako danie na kolację rodzinną lub wizytę gości.
Dla kogo?
Przepis tradycyjny na bogracz uwzględnia wołowinę. Słuszne kawałki mięsa przyprawione wyrazistą w smaku mieszanką przypraw zadowolą każdego smakosza. W towarzystwie papryki i pomidorów stworzą naprawdę pyszne danie. Punkt obowiązkowy w jadłospisie wszystkich osób zafascynowanych kulinariami węgierskimi i smacznymi wariacjami na ich temat.
Na jaką okazję?
Bogracz węgierski można ugotować w tradycyjnym garnku, ale rewelacyjnie sprawdza się też inny sposób – żeliwny kociołek umieszczony nad ogniskiem. Potrawa przygotowywana nad ogniem będzie miała niesamowity smak, a kolacja na świeżym powietrzu zamieni się w wyjątkową ucztę. Aura nie sprzyja biesiadom na zewnątrz? Serwujcie bogracz tradycyjny w czasie dowolnej imprezy jako gorące danie, które będzie miłą odmianą od „zimnej płyty”.
Czy wiesz, że?
Nazwa potrawy pochodzi od węgierskiego słowa „bogrács”, używanego przede wszystkim w kontekście kociołka, w którym tradycyjnie przyrządza się wieloskładnikowe dania nad ogniskiem. Naczynie można rozpoznać po charakterystycznym kształcie, rozszerzającym się ku górze.
Dla urozmaicenia:
Jak zrobić bogracz? Przepis idealny dla każdego może oznaczać coś odmiennego. Część kucharzy używa mięsnych kawałków zwykle przeznaczanych na gulasz. Część wybiera łopatkę lub pręgę. Potrawa będzie smakować inaczej w zależności od rodzaju i proporcji użytych przypraw. Kuchnia węgierska słynie z pikanterii. Jeśli jednak nie przepadacie za bardzo mocnymi smakami, ostrą paprykę zamieńcie na większe ilości papryki słodkiej oraz kminku. Nadal będzie aromatyczne, ale nie ogniście.