Zupa pomidorowa po hiszpańsku
podana z czosnkowymi grzankami
łatwe
3084 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
450 gramów
1 sztuka
225 gramów
3 sztuki
0.5 łyżki
4 łyżki
grzanki:
200 gramów
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Duś około 2-3 minuty.

Krok 2
Dodaj chilli, pomidory, po czym duś do zgęstnienia.

Krok 3
Mieszając dodaj bagietkę pokrojoną w kostkę, a następnie wlej litr gorącej wody. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż zupa uzyska jednolitą konsystencję.

Krok 4
Przygotuj grzanki. Kromki bagietki opiecz w opiekaczu bądź na grillu.

Krok 5
Wierzchnie strony skrop oliwą, posmaruj czosnkiem, posyp serem i znów opiecz kilka minut.

Krok 6
Na koniec posyp chilli. Chleb czosnkowy podawaj z zupą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa po hiszpańsku
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wiesz, jak ugotować zupę pomidorową i myślisz, że nic Cię już w tym daniu nie zaskoczy? A jednak! Przenieś się do słonecznej Hiszpanii i poznaj smak pomidorowej w tamtejszym wydaniu. Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Dla wielbicieli pomidorowej, którym znudziło się już klasyczne wykonanie i chcieliby coś zmienić. Na talerzu zupa hiszpańska, więc witamy w Hiszpanii!
Na jaką okazję?
Na codzienny obiad i przyjęcie rodzinne. Ugotuj tę zupę, kiedy tylko chcesz. Sprawdzi się w każdej sytuacji!
Czy wiesz, że?
Zupa pomidorowa to znana na całym świecie potrawa i każdy ma nią własny sposób. W Polsce jest najczęściej przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu. Dlatego popularne jest stwierdzenie, że w niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa na rosole.
Dla urozmaicenia
Hiszpańska zupa pomidorowa na zimno smakuje równie dobrze, jak i na ciepło. Dlatego latem poczekaj, aż wystygnie. Będzie orzeźwiająca!