Lazania z ziemniakami i mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Lazania farmera

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

129

heart
504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

732 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i cebulę pokrój w kostkę i przesmaż, dodaj pastę pomidorowa , smaż chwilę. Następnie dodaj mięso, przyprawy i smaż kilka minut na mocnym ogniu.

Krok 2

Dolej wody i dodaj Fix Knorr. Gotuj przez kilka minut.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian plastry ziemniaków i mięsny farsz.

Krok 4

Wierzch lazanii zakończ warstwą ziemniaków i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania farmera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania farmeraLazania farmera

Wyśmienita lazania farmerska różni się od klasycznej tym, że do jej przyrządzenia zamiast makaronu wykorzystuje się ziemniaki. Ta smaczna wersja popularnego dania sprawdzi się jako obiad lub kolacja na ciepło. Jej smak jest delikatnie pikantny i wyrazisty. Mięsny farsz doskonale komponuje się z ziemniakami oraz serem. Przygotowuje się go z boczku, mięsa mielonego, cebuli, koncentratu pomidorowego i przypraw. Wykorzystuje się głównie pieprz i majeranek, ale sprawdzi się też świeża bazylia i wędzona papryka. Nadzienie przekłada się plastrami ziemniaków, a całość posypuje przed włożeniem do piekarnika startym parmezanem lub serem żółtym. Lazania farmera będzie pyszna także z dodatkiem innych warzyw. Dobrym uzupełnieniem będą pieczarki, czerwona papryka lub – jeśli lubisz pikantne potrawy – chili. Świetnie będzie się też komponowała czerwona fasola. Potrawę udekoruj na talerzu listkiem bazylii lub innymi świeżymi ziołami. Serwuj ją w zestawieniu ze świeżymi warzywami. Zapoznaj się z przepisem na wyśmienitą ziemniaczaną lazanię farmera.