
Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 garść
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.

Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 3
Wałki ciasta pokrój pod kątem na mniejsze kawałki. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Krok 4
Ugotowane przełóż na talerz i posyp pokrojonymi truskawkami.

Krok 5
Po wierzchu polej jogurtem i całość posyp cukrem pudrem. Tak przygotowane leniwe możesz również podać posypane cynamonem.


Dobra rada:
Kluski leniwe można podawać także z podsmażoną na maśle bułką tartą z cynamonem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe z truskawkami
Pierogi leniwe z truskawkami to pomysł na słodki obiad, oryginalny deser lub podwieczorek. Danie to kojarzymy przede wszystkim z latem, gdy truskawki stają się jednym z ważniejszych składników codziennego menu. Ale, dzięki mrożonym owocom, potrawę tę możesz zrobić także poza sezonem. Jeśli masz w sobie nieco fantazji kulinarnej, truskawki możesz zastąpić innymi owocami, np. jagodami lub wiśniami. Pierogi leniwe w takiej wersji będą równie pyszne. Dzięki naszemu przepisowi na leniwe z truskawkami to popularne danie kuchni polskiej będzie gotowe już w kwadrans. Sprawdźcie listę niezbędnych składników, zróbcie zakupy, aby szybko zaserwować tradycyjne pierogi leniwe z truskawkami. Smacznego!
Dla kogo?
Jesteśmy pewni, że leniwe pierogi z truskawkami trafią w gust miłośników domowych słodkości. Przepis wykorzystają także kulinarni tradycjonaliści, rozsmakowani w kuchni polskiej.
Na jaką okazję?
Kluski leniwe z truskawkami świetnie sprawdzą się jako propozycja urozmaicenia codziennego menu obiadowego. Przepis wykorzystacie również, planując deser, słodką przekąskę czy podwieczorek.
Czy wiesz, że?
Kluski serowe z truskawkami nazywane są inaczej pierogami leniwymi. Skąd pochodzi to określenie? Od łatwego sposobu przygotowania. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, formujemy kluski leniwe, które następnie gotujemy.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz aromatyczne dania, do klusek leniwych z truskawkami dodaj ekstrakt z prawdziwej wanilii lub szczyptę mielonego kardamonu.