Polędwiczki duszone - przepis: wieprzowe z cebulą | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
817 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

498 osób wydrukowało

Pobierz pdf

573 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

700 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 łyżka

2 ziarna

2 sztuki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój pod dużym kątem na grube steki, następnie oprósz Przyprawą do mięs Knorr i mąką. Obsmaż je ze wszystkich stron w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojoną w plastry cebulę oraz czosnek – smaż chwilę.

Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Dodaj 700 ml wody i zagotuj. Do garnka dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, który podkreśli smak całego dania. Polędwiczki duś na wolnym ogniu około 20 minut.

Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Powstały sos dopraw na koniec musztardą. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym puree.

Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Jarek Zarębiński

    Jarek Zarębiński , 22.01.2021

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEOPolędwiczki duszone z cebulą i musztardą - VIDEO

Kruche, soczyste mięso, zatopione w aromatycznym i aksamitnym sosie. Brzmi pysznie? I takie też są polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą i musztardą, które chcemy Wam dziś zaprezentować. To danie na każdą okazję. Posmakuje przede wszystkim miłośnikom duszonego mięsa. Wbrew obiegowej opinii polędwica wieprzowa duszona nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Nasz przepis na polędwiczki wieprzowe duszone pozwoli Wam zaserwować tą wyjątkową potrawę już w kilkadziesiąt minut. Smacznego!

Dla kogo?

Polędwiczki duszone z cebulą i musztardą to danie dla każdego! Jeśli tylko jesteście miłośnikami mięsa, z pewnością potrawa przypadnie Wam do gustu.

Na jaką okazję?

Duszone polędwiczki wieprzowe z cebulą i musztardą są doskonałą propozycją na weekendowy obiad z rodziną. Zaserwujcie je również podczas domowego przyjęcia. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować większą porcję. Podejrzewamy, że będą dokładki!

Czy wiesz, że?

Polędwica wieprzowa jest mięsem, które nie wymaga zbyt długiej obróbki cieplnej, szczególnie jeśli poddawana jest smażeniu lub pieczeniu. Nieumiejętne przygotowanie może spowodować wysuszenie mięsa.

Dla urozmaicenia:

Polędwiczki wieprzowe duszone doskonale smakują z ziemniaczanym purée. Jeśli wolisz inne dodatki, możesz wykorzystać ulubioną kaszę.