
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
250 mililitrów
150 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw i filetuj śledzie. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Warzywa oczyść, umyj i drobno pokrój.

Krok 2
Wlej wino i ocet do jednego naczynia. Dodaj warzywa i przyprawy. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 5 minut.

Krok 3
Zalej filety śledziowe zalewą. Posiekaj koperek i dodaj do śledzi, ostudź.

Krok 4
Pokrój ogórki wzdłuż i okręć filety wokół kawałków ogórków. Zepnij wykałaczką.

Krok 5
Rolmopsy powtórnie włóż do zalewy i pozostaw na 4 - 6 dni. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z zalewy.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w zalewie octowej
Rolmopsy to jeden z popularniejszych sposobów podawania śledzi w Polsce. Zwinięte w rulony, mocno przyprawione filety z korniszonem w środku tradycyjnie podaje się na Wigilię, ale równie dobrze smakują na co dzień. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić proste i smaczne rolmopsy. Zalewę octową przygotujesz na bazie białego, wytrawnego wina oraz octu spirytusowego. Dodaje się do niej również warzywa, takie jak: por, marchewka czy cebula. Dopełnieniem zalewy są zioła i przyprawy: gałązka świeżego tymianku, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu oraz kilka jagód jałowca. Na koniec dorzuć do zalewy garść posiekanego, świeżego koperku. Oczywiście, nie byłoby rolmopsów bez ukrytego w śledziowym rulonie kawałka ogórka – kiszonego lub konserwowego. Zawinięte rolmopsy spinaj wykałaczkami, aby się nie rozpadły. W słoju z przygotowaną wcześniej zalewą octową filety rybne muszą znajdować się kilka dni, dzięki czemu odpowiednio zamarynują się. Podawaj je bezpośrednio po wyjęciu z zalewy, z kromką chrupkiego pieczywa lub gotowanymi ziemniakami.