Surowe śledzie w zalewie octowej - świeże: przepis | Przepisy.pl pixel

Śledzie w zalewie octowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
193 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

461 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

150 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw i filetuj śledzie. Natrzyj Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Warzywa oczyść, umyj i drobno pokrój.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 1

Krok 2

Wlej wino i ocet do jednego naczynia. Dodaj warzywa i przyprawy. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 5 minut.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 2

Krok 3

Zalej filety śledziowe zalewą. Posiekaj koperek i dodaj do śledzi, ostudź.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 3

Krok 4

Pokrój ogórki wzdłuż i okręć filety wokół kawałków ogórków. Zepnij wykałaczką.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 4

Krok 5

Rolmopsy powtórnie włóż do zalewy i pozostaw na 4 - 6 dni. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z zalewy.

Śledzie w zalewie octowej - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w zalewie octowej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w zalewie octowejŚledzie w zalewie octowej

Rolmopsy to jeden z popularniejszych sposobów podawania śledzi w Polsce. Zwinięte w rulony, mocno przyprawione filety z korniszonem w środku tradycyjnie podaje się na Wigilię, ale równie dobrze smakują na co dzień. Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić proste i smaczne rolmopsy. Zalewę octową przygotujesz na bazie białego, wytrawnego wina oraz octu spirytusowego. Dodaje się do niej również warzywa, takie jak: por, marchewka czy cebula. Dopełnieniem zalewy są zioła i przyprawy: gałązka świeżego tymianku, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu oraz kilka jagód jałowca. Na koniec dorzuć do zalewy garść posiekanego, świeżego koperku. Oczywiście, nie byłoby rolmopsów bez ukrytego w śledziowym rulonie kawałka ogórka – kiszonego lub konserwowego. Zawinięte rolmopsy spinaj wykałaczkami, aby się nie rozpadły. W słoju z przygotowaną wcześniej zalewą octową filety rybne muszą znajdować się kilka dni, dzięki czemu odpowiednio zamarynują się. Podawaj je bezpośrednio po wyjęciu z zalewy, z kromką chrupkiego pieczywa lub gotowanymi ziemniakami.