Dodaj do ksiązki kucharskiej Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - składniki:

  • pierś z kurczaka - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • masło orzechowe - 100 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • papryczka chili - 2 sztuki
  • świeży imbir - 50 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • tłuszcz do smażenia - 80 mililitrów

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
  3. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  4. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  5. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
Dodaj do książki kucharskiej

SATAJE – TAJSKIE SZASZŁYKI Z SOSEM ORZECHOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    1.Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  • 2
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    2.Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
  • 3
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    3.Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  • 4
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    4.W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  • 5
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    5.Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos beszamelowy , Zrazy wołowe z dodatkiem chałwy, Przepis z sałatki z ryżem, Makaron z sosem śmietanowym, sos po chińsku, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Chińskie sajgonki, Kulki ryżowe z mozzarellą, dania z makaronem i kurczakiem, Racuchy z jabłkami dla dzieci, grill kurczak, Przepis z gotowanie przypraw, Barszcz, Pierś z kurczaka, kurczak curry z makaronem, Ryż z warzywami po chińsku, Ciasto na pizze, Marchew gotowana, Żurek, Ryba, Sałatka z brokułami - VIDEO , Zupa kalafiorowa, zapiekanka z makaronem i kiełbasą, Wrap z pastą jajeczną, kurczakiem wędzonym i kukurydzą, sos do gotowanego kurczaka, Zapiekanki, panierka do ryby, Pieczeń z dzika po staropolsku, Przepis z pieczona karkówka w plastrach, Przepis z FARSZ DO JAJEK, Ryba po grecku, Przepis z kurczak przepisy przepis, sojowe, Zupa z soczewicy, Sałatka szpinakowa z dynią i sosem malinowym, Zupa jarzynowa, Przepis z sałatka z awokado i kurczakiem, Sałatka gyros warstwowa, Pieczona jagnięcina z gruszką , Rożki fasolowe z grzybami, Roladki z kurczaka z szynką i serem , kurczak dy, Tortilla - VIDEO, Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą, Lasagne drobiowa, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Przepis z o jajku na twardo, Kanapki z śródziemnomorską salsą z tuńczykiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Roladki z szynką i szpinakiem, Krem toffi, Przepis z kurczak-piers, Sałatka gyros z kurczaka, Łopatka duszona w kapuście, Zupa gulaszowa, Risotto z kurczakiem i warzywami, Przepis z obiad z tunczyka, Soczysty kurczak po cygańsku , Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, mielone mieso, Naleśniki, Carbonara, makaron ryzowy