Dodaj do ksiązki kucharskiej Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - składniki:

  • pierś z kurczaka - 600 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • masło orzechowe - 100 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • papryczka chili - 2 sztuki
  • świeży imbir - 50 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • tłuszcz do smażenia - 80 mililitrów

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
  3. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  4. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  5. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
Dodaj do książki kucharskiej

SATAJE – TAJSKIE SZASZŁYKI Z SOSEM ORZECHOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    1.Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  • 2
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    2.Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
  • 3
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    3.Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  • 4
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    4.W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  • 5
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    5.Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sałatka ze schabem, Surówka z pora, Sos bazyliowy aioli, Potrawka z kurczaka, Śledzie po kaszubsku w kapuście, Ziemniaki, Zupa szczawiowa, czas pieczenia, Carbonara, Przepis z zupa zalewajka, Przepis z sos do zapiekanki, Przepis z lekkie danie, Zupa pieczarkowa, Zupa brokułowa, Potrawy wielkanocne, Pierogi z kiełbasą, przepisy polska kuchnia, Swojski cebulowy filecik, Faszerowane pomidory zapiekane z beszamelem, Żeberka, Przepis z kurczak z warzywami na patelnie, Zupa brokułowa, Wieprzowina ze śliwkami i morelami, Przepis z drob piersi z kurczaka, Klopsiki z kurczaka z sosem, Nadziewane cukinie, Mielone, Warzywa, Polędwiczka z grzybami, Przepis z slodka kapusta, Thermomix - Placki ziemniaczane, przepis na sos spaghetti z pomidorów, Naleśniki chińskie - VIDEO, Ryba, Przepis z ciasto bez masy, potrawy z woka, Grillowany stek z tuńczyka z sezamem, Przepis z farsz do pasztecików z miesem, Owocowa sałatka z krewetkami, gotowanych pieczarek, poledwiczki wieprzowe medaliony, Aromatyczne krewetki, fix knorr zapiekanki, Przepis z salatka z makaronem i łososiem, Sałatka z pieczonym łososiem, Pieczona rolada z boczku, ciasta francuskiego, pieczone mieso z krolika, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Spaghetti , Naleśniki, Sos włoski do spaghetti, Gulasz, Fasolka szparagowa z tofu, Spaghetti Bolognese, Przepis z ryby kuchnia, Flaczki wołowe na sposób warszawski, Letnia sałatka z arbuzem i fetą, Placek po zbójnicku wersja 1, Pizza z cebulą i smardzami , Karp, Kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami, Śledzie, Duszona jagnięcina z fasolką