Dodaj do ksiązki kucharskiej Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - składniki:

  • pierś z kurczaka - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • masło orzechowe - 100 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • papryczka chili - 2 sztuki
  • świeży imbir - 50 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • tłuszcz do smażenia - 80 mililitrów

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
  3. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  4. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  5. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
Dodaj do książki kucharskiej

SATAJE – TAJSKIE SZASZŁYKI Z SOSEM ORZECHOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    1.Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  • 2
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    2.Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
  • 3
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    3.Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  • 4
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    4.W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  • 5
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    5.Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DZICZYZNA LUBI WINO, CZYLI MIĘSO, KTÓRE ROZPŁYWA SIĘ W USTACH

    Jeśli już mówimy o gotowaniu z winem, musimy pamiętać o jednej zasadniczej sprawie. Otóż nie...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki kartoflane z polędwicą i fetą, Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami, Indyjski ryż z soczewicą, Sałatka warzywna z tuńczykiem, delikatna, Przepis z mieso inaczej, Smaczny dorsz na sposób hiszpański, Przepis z zapiekanka z ziemniaka i, Ziemniaki, Przepis z placki ziemniaczane z piersią z kurczaka, jajka faszerowane rybą wędzoną, Papryki nadziewane cukinia i makaronem, Słodka potrawka z kurczaka, Pieczone udka z boczkiem, Przepis z kurczak z serem feta, Sałatki z makaronem, Sałatka z tuńczykiem, Kurczak w sosie serowo - śmietanowo - grzybowym, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, sosy do warzyw gotowanych, dania z ananasem, Przepis z mielone i papryka, co ugotować, szybko piersi z kurczaka, Przepis z zapiekankę ze szpinakiem, Pikantny gulasz z indyka, Pieczarki nadziewane mozzarellą, Barszcz biały, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, sos do gulaszu, Zupa grzybowa, Przepis z zupa rybna z glowy ryb, Klops domowy z jajkiem, Łosoś, Papryka, Bigos staropolski, Kaczka, Przepis z drobiowa, Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem , jajka w sosie szczypiorkowym, Zielona przekąska, Polędwiczka z grzybami, Przepis z ser feta i suszone pomidory, Pierogi z jagodami, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Makaron ze szpinakiem i bazylią , Ryż, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Placki ziemniaczane, Pieczone udka z boczkiem, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Rolada pegnitzka, Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą , Zupa jarzynowa, Przepis z zupa kapuśniak z kiszonej kapusty i boczku, Przepis z Obiad z fasoli, Zupa grochowa, Sałatka z porów, przyprawy grill, Przepis z kurczak z ziemniakami z piekarnika, Pierogi, Przepis z sałatka z jajkiem, Zupa cebulowa