Dodaj do ksiązki kucharskiej Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - składniki:

  • pierś z kurczaka - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • masło orzechowe - 100 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • papryczka chili - 2 sztuki
  • świeży imbir - 50 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • tłuszcz do smażenia - 80 mililitrów

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
  3. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  4. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  5. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
Dodaj do książki kucharskiej

SATAJE – TAJSKIE SZASZŁYKI Z SOSEM ORZECHOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    1.Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  • 2
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    2.Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
  • 3
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    3.Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  • 4
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    4.W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  • 5
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    5.Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WINO W KUCHNI, CZYLI NAPÓJ BOGÓW DO MARYNAT, SOSÓW I MIĘS

    Wino w kuchni obecne jest od czasów antyku. Nie tylko jako niezastąpione towarzystwo do ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado, Sałatka z fasoli, Kluski , Szaszłyki wieprzowe z jabłkiem , Przepis z meksykanskie chili, kotlety cielęce, Sałatka z kapusty pekińśkiej, Potrawy wigilijne, Śledzie, Golonka, Quesadillas - VIDEO, Leczo z cukinii, Zapiekanka meksykańska, Jajka sadzone ze szpinakiem, Papryka nadziewana, Warzywa z dipem , kurczak miod, Jarmuż zasmażany z jajkiem, Pappardelle ze szpinakiem, ZAPIEKANKA kostka, gotowany boczek, Zawijańce z tortilli, Przepis z na ciasteczka, sos do kaszy gryczanej, Sałatka z nadziewanymi pieczarkami, Przepis z kurczak panierowany, Złociste pałeczki z kurczaka, Przepis z kostka bazylia, Sos beszamelowy , Przepis z nalesniki z dodatkami, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), owoce kandyzowane, Papryka, Sałatka z porów, Zupa kalafiorowa, Skrzydełka w sosie sojowym z miodem, Przepis z Prowansalska tarta, obiad cukinia, Zupa pieczarkowa, kurczak musztarda, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Brokuły, Wyśmienity dorsz z ogórkiem, krem b, Krupnik, Sos jabłkowo- pomidorowy, Przepis z dania z piersi kurczaka z warzywami, Chłodnik ulubiony, Risotto, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, ziemniaki pieczone puree, Kanapka z pastą serową blue i truskawkami , Mielone, Huzarskie juki z zielonym pieprzem, Przepis z ryba w winie, Sos czosnkowy na wódce, Biała kiełbasa pieczona w piwie, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Potrawka z kurczaka, Kanapka z twarożkiem i salami , Sos beszamelowy , Przepis z przepisy po rosyjsku, Przepis z sałatka z grzybami mun