Dodaj do ksiązki kucharskiej Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 6 osób łatwe Autor: przepisy.pl

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - składniki:

  • pierś z kurczaka - 600 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • masło orzechowe - 100 gramów
  • miód - 1 łyżka
  • papryczka chilli - 2 sztuki
  • świeży imbir - 50 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • sok z 1 cytryny
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • tłuszcz do smażenia - 80 mililitrów
  • patyczki do szaszłyków

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chilli oraz kolendrę.
  3. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  4. W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  5. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
Dodaj do książki kucharskiej

SATAJE – TAJSKIE SZASZŁYKI Z SOSEM ORZECHOWYM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    1.Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
  • 2
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    2.Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chilli oraz kolendrę.
  • 3
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    3.Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
  • 4
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    4.W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
  • 5
    Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym
    5.Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? AROMATYCZNA TAJSKA ZUPA.

    To zależy przede wszystkim od naszych gustów. Możemy mieszać ze sobą wszystko pod warunkiem,...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    PASTY Z SOCZEWICY I FASOLI.

    Do kanapek polecam także pasty na bazie soczewicy lub fasoli. Są doskonałym źródłem białka, ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

gotowane mięso mielone, Ciasto - Pijak, Ślimaki z masłem ziołowym, Przepis z pierś z grilla, Zapiekane muszelki z kalafiorem i brokułami, Pyszna zupa z dyni, salatki z salata, Makaron ze szpinakiem i bazylią, Soczyste żeberka w coli, Aromatyczna pieczona kukurydza, Naleśniki, Zapiekanka z ryżem i piersią z kurczaka, np mięsne, Spaghetti z sosem rybnym , Golonka, Sosy, Brukselka z masłem gotowana w bulionie, Przepis z przepis na filet z kurczaka, Wyśmienita sałatka El- paso z cukinią, Żeberka w marynacie klasycznej - VIDEO, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Kosmiczne ślimaki, obiad z piersia z kurczaka, zapiekanka z brokula, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Pierś z kurczaka, Kasza, Dynia, Przepis z co zrobic z pieczarek, Przepis z kotlety z j, Zupa grzybowa, filet ryby, Sos potrawkowy, knorr pl, Proste kotleciki z jajka, Gulasz, Przepis z sos do wolowiny, Ratatui a’la Gousto, Zupa gulaszowa, Ryż, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, Przepis z krem z czerwonej cebuli, Sałatka pomidorowa z malinami do obiadu , Seler naciowy otulony cebulkowym omletem, Placki ziemniaczane, Przepis z posiekana marchewka, Rosół, Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem, Przepis z sos z pieprzem marynowanym, Jajka jeże , Przepis z gs nadziewana, Placki, Kosmiczne ślimaki, Zupa ogórkowa - VIDEO, Aromatyczny krupnik z miętą, Kalafior zapiekany z brokułami, schab pieczony z kością, Sandacz po tunezyjsku, Rozbef po Tyrolsku, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, Przepis z filet z kurczaka duszony, Carbonara, Gulasz po polsku - VIDEO, Konfitura z dzikiej róży