Dodaj do ksiązki kucharskiej Śledź po kaszubsku z octem

Śledź po kaszubsku z octem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Śledź po kaszubsku z octem - składniki:

  • filety śledziowe - 1 kilogram
  • marynowana czerwona papryka bardzo drobno pokrojona - 2 łyżki
  • olej - 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • pieprz - 2 szczypty
  • cukier - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • mielone ziele angielskie - 1 łyżka
  • ziarna gorczycy - 2 łyżki
  • ocet winny - 2 szklanki
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • rodzynki - 4 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • woda - 3 szklanki

Śledź po kaszubsku z octem - Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚLEDŹ PO KASZUBSKU Z OCTEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Śledź po kaszubsku z octem
    1.Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  • 2
    Śledź po kaszubsku z octem
    2.Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  • 3
    Śledź po kaszubsku z octem
    3.Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  • 4
    Śledź po kaszubsku z octem
    4.Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Musaka, Lasagne, Pulpety z mięsa drobiowego, Sałatka z jaj i szynki, szybki obiad z kurczaka, Marchewka z pomarańczową nutą, Makaron, Warzywa, Przepis z makaron z serem mascarpone i pomidorami, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem, Przepis z kurczak z sosami, KEKS, Przepisy świąteczne, Placek po zbójnicku wersja 1, Jajka, Przepis z mlekiem, Kremowy sos holenderski, Sos włoski do spaghetti, Żeberka, przystawki z krakersami, Żurek z makaronem i grzybami, pesto mięso mielone, Sałatka z "torebkowym" kurczakiem, Roszponka ze smażonym tofu, Gulasz po polsku - VIDEO, Przepis z pieprz knorr, Przepis z kuchnia włoska łatwe przepisy, Spaghetti Bolognese, Naleśniki chińskie - VIDEO, Gyros, Kotlety, Seler, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, wołowina w sosie własnym, zapiekanki z mielonym, Przepis z karp z grilla, Przepis z pieczona pierś kurczaka, Papryka, Pasztet grzybowy, sos z kukurydzy, Ucha rybacka z ziemniakami, Karp, Przepis z schab w marynacie, Ośmiornica w winie, Przepis z knorr ryby, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Pierogi z twarożkiem cebulkowym, ryz i piers z kurczaka, Zawijaski z łososiem, Pasta z kurczakiem i cukinią, Kalafior, sałatka z kukurydzą i jajkiem, Pasta z kurczakiem i cukinią, zupa z pulpetami, Sałatka z porów z ananasów, Szpinakowe naleśniki z sosem pomidorowym i mozzarellą, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z filety z piersi z kurczaka, Aromatyczny sos z owczego sera, Brandade z dorsza, Kurczak z makaronem ryżowym, Masło sardynkowe, Kebab