Dodaj do ksiązki kucharskiej Śledź po kaszubsku z octem

Śledź po kaszubsku z octem

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Śledź po kaszubsku z octem - składniki:

  • filety śledziowe - 1 kilogram
  • marynowana czerwona papryka bardzo drobno pokrojona - 2 łyżki
  • olej - 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • pieprz - 2 szczypty
  • cukier - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • mielone ziele angielskie - 1 łyżka
  • ziarna gorczycy - 2 łyżki
  • ocet winny - 2 szklanki
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • rodzynki - 4 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • woda - 3 szklanki

Śledź po kaszubsku z octem - Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚLEDŹ PO KASZUBSKU Z OCTEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Śledź po kaszubsku z octem
    1.Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  • 2
    Śledź po kaszubsku z octem
    2.Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  • 3
    Śledź po kaszubsku z octem
    3.Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  • 4
    Śledź po kaszubsku z octem
    4.Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placek po zbójnicku wersja 1, kuchnia polska śledzie, roztrzepane jajka, Filety z antara w panierce z mąki żytniej, Przepis z cytryny, co zrobic na obiad -, np mięsne, kapusta młoda podsmażana, Zapiekanki, Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami, Barszcz wileński, Kotlety, Zupa ogórkowa, Roladki nalesnikowe z jajkiem, sos słodko kwaśny do kurczaka, Świderki w sosie grzybowym z kiełbasą i suszonymi pomidorami , Papryka, Przepis z naleśniki bez mleka -, Indyjskie Gazpacho, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Koktajl piwny, Roladki kapuściane , Przepis z krewetki curry, Przepis z pierś ze szpinakiem i serem, ciasto na samosy, Polędwiczka z grzybami, Deser amerykański z bitą śmietaną, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Kremowa zupa z dyni, Kanapka dla dzieci "Rybka", Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , Przepis z dania z ziemniaków gotowanych, sałatka z zupek chińskich z kukurydzą, steki pieczone, kapusta z grochem i grzybami, Bigos - VIDEO, Jajeczna rolada z farszem z łososia, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, Aromatyczne śledzie w pomidorach, obiad gulasz z warzywami, Potrawy wielkanocne, Mus adwokatowy z bezami, Carbonara, Spaghetti , Pasztet, Pierś z kurczaka, Przepis z obiady bez mięsa, Przepis z sałatki z koperkiem, Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku, Sałatka wędzony kurczak z mandarynkami, Kalafior, Sos „Pollocka”, Chińskie sajgonki, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Warzywny omlet, Kanapki pita, Aromatyczne krewetki, Sałatki z kurczakiem, Solony łosoś z Karoliny Północnej, Ryba po grecku, Marchewkowy chłodnik z nutą imbiru, groszek makaron, Fasolka szparagowa zapiekana pod beszamelem