Dodaj do ksiązki kucharskiej Śledziowa zupa wigilijna (specjał!)

Śledziowa zupa wigilijna (specjał!)

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: przepisy.pl

Śledziowa zupa wigilijna (specjał!) - składniki:

  • filety śledziowe - 75 dekagramów
  • ocet winny lub jabłkowy - 1 łyżka
  • woda źródlana - 1 szklanka
  • ziarna gorczycy białej - 1 szczypta
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • słodka śmietanka lub naturalny jogurt - 2 szklanki
  • ziemniaki - 50 dekagramów
  • garść posiekanej natki pietruszki - 1 sztuka

Śledziowa zupa wigilijna (specjał!) - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, przełóż do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali.
  2. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalej wodą i gotuj 10 minut na maleńkim ogniu, ostudź.
  3. Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.
  4. Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.
  5. Przed podaniem ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i gorące dodaj do zupy przed samym podaniem. Obficie posyp posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚLEDZIOWA ZUPA WIGILIJNA (SPECJAŁ!) - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Śledziowa zupa wigilijna (specjał!)
    1.Cebulę pokrój w piórka, przełóż do garnka emaliowego lub z nierdzewnej stali.
  • 2
    Śledziowa zupa wigilijna (specjał!)
    2.Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, cukier i ocet, zalej wodą i gotuj 10 minut na maleńkim ogniu, ostudź.
  • 3
    Śledziowa zupa wigilijna (specjał!)
    3.Śledzie pokrój na małe kawałki, dodaj do marynaty razem ze śmietanką, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny. Aromat cytrynowy powinien być wyraźnie wyczuwalny.
  • 4
    Śledziowa zupa wigilijna (specjał!)
    4.Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc wstawić do lodówki, aby składniki się przegryzły.
  • 5
    Śledziowa zupa wigilijna (specjał!)
    5.Przed podaniem ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i gorące dodaj do zupy przed samym podaniem. Obficie posyp posiekaną zieleniną.
  • 6

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pikantne sakiewki, Podudzia kurczaczka z majerankiem , Kosmiczne ślimaki, Naleśniki zapieczone z pieczarkami, bezy, Przepis z sos do schabu, Pieczeń schabowa przekładana jabłkami, Sos słodko-kwaśny, przystawki ciepłe, Babka majonezowa, Kotlety, Zapiekanka śląska, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Zapiekanka z kiszoną kapustą, makaron obiad, kurczak z czosnkiem, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Mięso chili po hiszpańsku, Babeczki z cukinii, Przepis z ryba po hiszpańsku, na obiad z kurczaka, Polędwiczka z grzybami, Przepis z faszerowana papryka serem, Potrawy wielkanocne, Lasagne, Placki ziemniaczane, kuchnia angielska, Obiad ryż z warzywami, Banany w migdałach, sałatki z kukurydza, klopsiki rybne, sałatka rukola, Przepis z kurczak ziemniaki, Przepis z przepisy kuchnia w, Rajma, Zupa szczawiowa, Kapusta pekińska z ogórkiem, Przystawki, zapiekanka z makaronem serem i pomidorami, Kasza, Jesienny gulasz, Brokuły, Pierś z kurczaka, Ryż, Zupy, Pieczeone parówki ze śliwką, Udka, Gulasz po polsku - VIDEO, Pasta z fasolki mung, Przepis z kapusta włoska, Sos carbonara klasyczny, Kaczka, Muszle nadziewane łososiem, Pikantna fasolka po bretońsku, Pieczeone parówki ze śliwką, Drobiowe bitki z czosnkiem, sałatki z łososia wędzonego, Przepis z POLEDWICZKI Z KURCZAKA, Przepis z oliwa truflowa, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zapiekanka z ziemniakow, Zupa tajska z kurczakiem, Pierogi z jagodami