Zapiekanka rodzinna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka rodzinna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

201

heart
2228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2643 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4098 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

20 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Parówki pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, następnie dodaj cebulę.

Zapiekanka rodzinna - Krok 1

Krok 2

Papryki i ogórka pokrój w kostkę.

Zapiekanka rodzinna - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj wszystko z ryżem, dodaj połowę żółtego sera oraz groszek. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem, papryką i solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Zapiekanka rodzinna - Krok 3

Krok 4

Przełóż tak przygotowaną potrawę do żaroodpornego naczynia.

Zapiekanka rodzinna - Krok 4

Krok 5

Polej rozmieszanym jajkiem i posyp resztą sera. Zapiekankę piecz 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Zapiekanka rodzinna - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 28.05.2021

    Pychotki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Szymczak

    Magdalena Szymczak , 10.03.2021

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław  Stępień

    Stanisław Stępień , 10.02.2020

    Przepyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Godzinska

    Małgorzata Godzinska , 05.08.2019

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Janikiewicz

    Milena Janikiewicz , 21.11.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Janikiewicz

    Milena Janikiewicz , 21.11.2016

    milka pycha..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka rodzinnaZapiekanka rodzinna

 

Dla każdego coś smacznego – tak w skrócie opisać można skład aromatycznej zapiekanki rodzinnej. Nic dziwnego więc, że znika ze stołu w iście ekspresowym tempie. Ryż, parówki, papryka, cebula, kiszony ogórek i zielony groszek – to produkty, które znaleźć można w każdej, nawet skromnie zaopatrzonej kuchni. Wystarczy je odpowiednio połączyć, doprawić i zapiec we wspólnej formie dobrze nagrzanym piekarniku, aby powstało danie idealne na obiad w rodzinnym gronie. Oczywiście jeśli chcesz, przepis możesz modyfikować i wzbogacić jego smak na przykład dodatkiem kukurydzy lub czerwonej fasoli z puszki. Parówki nie są niezbędnym elementem tego dania. Godnie zastąpi je zarówno pokrojony w kosteczkę boczek, jak i soczyste kawałki piersi z kurczaka. Gotową zapiekankę rodziną dziel na kawałki, gdy odrobinę przestygnie, wtedy nie rozpadnie się.