SAŁATKI

Zielone warzywa liściaste zachwycają
bogatą formą, barwą i wyjątkowym smakiem,
dlatego świetnie sprawdzają się zarówno
jako dodatek do zup, drugich dań czy kanapek.
Jednak przede wszystkim stanowią
idealną bazę do przygotowania prostych,
ale i efektownych sałatek.
Sprawdźcie już teraz najciekawsze przepisy,
które dla Was przygotowaliśmy!

ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY NA SAŁATKI

SAŁATKI NA BLOGU

Przychodzi wiosna, wokół robi się coraz bardziej zielono. Przychodzi wiosna, wokół robi się coraz bardziej zielono. Chcemy trochę odpocząć od pieczonych mięs i zup...
ZOBACZ WIĘCEJ

PASUJĄ DO NIEJ

SAŁATA MASŁOWA

Posiada miękkie liście o intensywnym jasnozielonym zabarwieniu. Jej cechą charakterystyczną jest delikatny, lekko słodki smak. Tradycyjnie podaje się ją ze śmietaną, olejem, majonezem, sokiem z cytryny lub jako dodatek do kanapek oraz element dekoracji potraw. Sałata masłowa ma jeden minus, jest bardzo nietrwała, w związku
z czym powinniśmy ją zjadać jak najszybciej po zakupie.

PORADA

Sałatę wymieszaj
z dresingiem na chwilę przed podaniem, inaczej kwasy zawarte w sosie spowodują, że sałata stanie się bardzo miękka.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

SAŁATA LODOWA

Jest jedną z najpopularniejszych na świecie sałat. Charakteryzuje się dużymi główkami
o jędrnych, jasnozielonych kruchych liściach, które tworzą zwartą główkę podobną do kapusty. Ma łagodny smak i lekko chrupie. Dodatkową zaletą tej sałaty jest możliwość przechowywania w warunkach chłodniczych przez kilka dni bez utraty wartości smakowych. Jest jedynym rodzajem sałaty, którą można kroić nożem.

PORADA

Do przygotowania ulubionej sałatki nie musisz używać tylko jednej sałaty. Możesz użyć mixu zawierającego dwa, trzy gatunki sałat różniące się kształtem, kolorem i smakiem, to sprawi że sałatka będzie ciekawsza
i pełna kolorów.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

SAŁATA PEKIŃSKA

Jak wskazuje nazwa, pochodzi z Dalekiego Wschodu. Ponieważ może być uprawiana
w klimacie umiarkowanym, na dobre zagościła w naszej kuchni i ogrodach. Jest odmianą kapusty zwyczajnej, ma jednak owalne, podłużne i pokarbowane liście, które są miękkie
i delikatne. Kapusta pekińska idealnie nadaje się jako baza do surówek, sałatek (np. słynnej sałatki Coleslaw), może być podawana na ciepło jako dodatek do zup, mięs czy składnik zapiekanek.

PORADA

Zaskocz gości i podaj sałatkę w inny sposób - ułóż sałatkę na placku tortilli i zwiń w rulon. Następnie zepnij wykałaczką, na której koniec nabij czarną oliwkę.Całość polej przygotowanym dressingiem.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEGO

SZPINAK

W zależności od odmiany, szpinak ma gładkie lub pofałdowane, jasno lub ciemnozielone, okrągłe lub owalne liście. Ze szpinaku można przygotować najróżniejsze potrawy, od ciepłych zup i kotletów poczynając, na świeżych sałatkach kończąc.

PORADA

Sos balsamiczny bardzo dobrze komponuje się
z pomidorami, bazylią, rukolą
i mozarellą. Równie dobrze ten sos smakujez listkami szpinaku.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

SAŁATY LOLLO BIONDA I ROSSO

Wykształcają średniej wielkości, bardzo gęste rozety wzniesionych, sztywnych liści
o mocno fryzowanych brzegach i lekko pomarszczonej powierzchni. Cała roślina wygląda jak spieniona. Odmiany o zielonych liściach należą do grupy "lollo bionda", natomiast "lollo rossa" mają zabarwienie od zielono-czerwonego do ciemnowiśniowego. Stosowane głównie jako składnik sałatek, element dekoracyjny kanapek oraz innych potraw.

PORADA

Sos winegret można urozmaicić zamieniając zioła, dobierając różne octy (tak jak oliwy, jest ich mnóstwo rodzajów), dodając orzechy, świeży imbir, wykorzystując sos sojowy, olej sezamowy.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

SAŁATA RZYMSKA

Ta sałata jest krucha, soczysta i bardzo smaczna. Znacznie różni się kształtem liści i główki oraz smakiem od powszechnie uprawianej u nas sałaty głowiastej masłowej - jest mniej delikatna, a jej liście są sztywne, ciemnozielone lub żółtozielone, grube, mięsiste, wydłużone, przeważnie gładkie lub lekko pomarszczone, u góry zaokrąglone.

PORADA

Sałata rzymska
z powodzeniem łączy się
z delikatnymi sosami winegret, ale również z gęstymi, majonezowymi sosami, jak sos tysiąca wysp, czy dresing do sałatki Cesar
z anchois.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

RUKOLA

Jest nie tylko modnym, ale i smacznym dodatkiem do sałatek i wszelkiego rodzaju potraw zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Kilka listków dodanych do mieszanki sałat i ziół nie dość, że poprawia wygląd dania, to przede wszystkim nadaje mu niepowtarzalny smak. Rukola to niepozornie wyglądająca roślina, jednak o ogromnych walorach kulinarnych, kilka listków to oryginalna ozdoba kanapek, pizzy i makaronów.

PORADA

Kupując sałatę, wybieraj główki o intensywnym zabarwieniu, jędrnych
i niepożółkłych liściach. Powinny wyglądać świeżo
i nie powinny być zbrązowiałe.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

ROSZPONKA

Roszponka zwana też Roszpunką należy do rodziny kozłkowatych. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Jadalne są jej łopatkowate liście, które charakteryzują się wyjątkowym, lekko orzechowym smakiem. Znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat, z innymi warzywami, a także ze świeżymi owocami, bakaliami, kiełkami roślin, pestkami dyni czy słonecznika. Możemy nią dekorować potrawy oraz zupy, albo spożywać samodzielnie z dowolnym dressingiem.

PORADA

Roszponka i inne sałaty
o delikatnych listkach wymagają „lekkich”
w konsystencji sosów.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

CYKORIA

Cykoria sałatowa jest rośliną dwuletnią należącą do tej samej rodziny co znane nam sałaty masłowa i lodowa. Dzikie rośliny cykorii są spotykane w całej Europie oraz Azji, z wyjątkiem dalekiej północy. Cykoria to fantastyczny dodatek do sałatek! Możesz ją także stosować do kanapek zamiast sałaty, ale pamiętaj, że smak cykorii jest dużo bardziej wyrazisty i zbyt duża jej ilość może sprawić, że jej smak będzie dominował nad smakami pozostałych składników.

PORADA

Liście sałaty koniecznie starannie umyj! Najlepiej krótko, pod zimną bieżącą wodą.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

SAŁATA FRISEE

Czyli endywia kędzierzawa ma zdecydowanie najbardziej wyrazisty, ale sympatyczny, gorzkawy posmak. Posiada kruche i delikatne kędzierzawe liście. Liście zewnętrzne są zielone i nieco gorzkie; jasno zielono-żółte wewnętrzne są słodkawe i łagodne. Dolna część liści zawiera goryczkę, dlatego też dla jej złagodzenia, sałatę frisee najlepiej jest łączyć
z innymi odmianami.

PORADA

Ponieważ sałata frisee ma bardzo wyraźny smak najlepiej podawać ją
w towarzystwie drugiej, łagodniejszej sałaty np. liści szpinaku, sałaty karbowanej.

zobacz wszystkie porady

PASUJĄ DO NIEJ

SAŁATA RADICCHIO

To popularny gruntowy gatunek cykorii. Ciemnoczerwone liście o wyraźnych, grubych nerwach, tworzą małe okrągłe główki przypominające czerwoną kapustę. Zewnętrzne, niezwinięte w główkę liście i gorzki głąb najczęściej nie nadają się do jedzenia. Żywy kolor liści powoduje, że radicchio jest efektowną dekoracją każdej mieszanki sałat. Nadaje się do zapiekania, ale traci wówczas kolor. Dodanie paru liści nada daniu wyrazisty smak.

PORADA

Czy wiesz, że sałata została sprowadzona do Polski wraz
z innymi warzywami przez królową Bonę na początku XVI wieku.

zobacz wszystkie porady
ROZWIŃ

SAŁATY - Z JAKIMI SAŁATAMI ŁĄCZYĆ SAŁATĘ FRISEE

Ponieważ sałata frisee ma bardzo wyraźny smak najlepiej podawać ją w towarzystwie drugiej, łagodniejszej sałaty np. liści szpinaku, sałaty karbowanej. 
ROZWIŃ

SAŁATY – JAK DOBRAĆ SOS DO ROSZPONKI

Roszponka i inne sałaty o delikatnych listkach wymagają „lekkich” w konsystencji sosów. Ponadto roszponka charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem i zdecydowany sos zagłuszy ich smak.
ROZWIŃ

SAŁATY – JAK MYĆ

Liście sałaty koniecznie starannie umyj! Najlepiej krótko, pod zimną bieżącą wodą.
ROZWIŃ

SAŁATY LODOWA I RZYMSKA – Z CZYM ŁĄCZYĆ

Sałata lodowa i rzymska to sałaty dość uniwersalne, mające kruche, grube liście. Możemy z powodzeniem połączyć je z delikatnymi sosami winegret na bazie oliwy czy olejów smakowych, ale również z gęstymi, majonezowymi sosami, jak sos tysiąca wysp, dresing z niebieskiego sera czy dresing do sałatki Cesar z anchois.

ROZWIŃ

SAŁATY – JAK KUPOWAĆ

Kupując sałatę, należy wybierać główki o intensywnym zabarwieniu, jędrnych i niepożółkłych liściach, takie które nie są zwiędnięte, czarne lub nadgniłe. Liście powinny wyglądać świeżo i nie powinny być zbrązowiałe.

ROZWIŃ

SAŁATY – JAK CIEKAWIE PODAWAĆ

Gdy już przygotujesz swoją popisową sałatkę zamiast wysypywać wszystkie składniki na talerz lub do miseczki pomyśl o innej formie podania. Zaskocz gości i ułóż sałatkę na placku tortilli i zwiń w rulon. Następnie zepnij wykałaczką, na której koniec nabij czarną oliwkę. Całość polej przygotowanym dresingiem.

ROZWIŃ

SAŁATY – Z CZYM JE ŁĄCZYĆ

Do przygotowania ulubionej sałatki nie musisz kupować już tylko jednej sałaty. Możesz użyć mixu zawierającego dwa, trzy gatunki sałat różniące się kształtem, kolorem i smakiem. Dodaj trochę kolorowych warzyw oraz delikatny dresing na oliwie z oliwek a Twoje danie zrobi się ciekawe, smaczne i pełne kolorów.

ROZWIŃ

SAŁATY – KIEDY MIESZAĆ Z DRESINGIEM

Sałatę wymieszaj z dresingiem na chwilę przed podaniem, inaczej kwasy zawarte w sosie spowodują, że sałata stanie się bardzo miękka.

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Ryba, Przepis z sos do zapiekanki ziemniaczanej, Przepis z naleśniki bez mleka -, Kotlety z kabaczka , Sałatka z kurczakiem i ryżem, Zupa cebulowa, zapiekanka z ziemniakami i warzywami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Ryba po grecku, Sos czosnkowy z serem feta, POLSKI ZUPY, Przepis z poledwiczki wieprzowe, Makaron ze śmietaną i cukrem, sos czosnkowy , Zupa pomidorowa, Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, , Przepis z zupy kremowe, Rosół, Placki po węgiersku, Pieczony indyk w galarecie, Przepis z salatki bez majonezu, Pasztet, Quesadillas - VIDEO, Ciasto meksykańskie, Zapiekanka po rzymsku, mięso mielone wołowe, Gulasz wieprzowy do placków ziemniaczanych, sałatka z kiełkami rzodkiewki, Żeberka z chilli, Polędwiczki, Makaron w kremowym sosie pomidorowym , Żeberka, Przepis z co zrobic na obiad -, Mięso z cebulą i tostami z serem, Neapolitańskie spaghetti z pomidorami i szpinakiem, roladki schabowe, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Ziołowe żeberka z grilla, Przepis z danie chińskie z kurczakiem i warzywami, SER MOZZARELLA Z POMIDORAMI, Kolorowa sałatka owocowa, Zupa cebulowa, Przepis z sałatki z paluszków krabowych, Sałatka z tuńczykiem, Ziemniaki, Zupa z Pawii - zuppa pavese, Przepis z mięso wołowe mielone, Potrawka z kurczaka, Przepis z kiełbasa chorizo, Nacinane kiełbaski, Przepis z sosy knorr do makaronów, Sałatka ryżowa z warzywami, zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, Grzanki z polędwiczkami, Kluski , Mielone, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Przepisy świąteczne, Salsa, łosoś pieczony w piekarniku, Przepis z potrawy z mięsa gotowanego, Chrupiące, czekoladowe kulki, Puszyste placki z bananem, Paella z kurczakiem, pomidorami i groszkiem