Zapiekanka cukiniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka cukiniowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

674 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1892 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 1

Krok 2

Rozgnieć czosnek z bazylią.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż warstwami składniki: raz cukinia raz bryndza.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 3

Krok 4

Jajka ubij ze śmietaną. Dodaj czosnek z bazylią oraz Fix Knorr. Masę ponownie dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 4

Krok 5

Wlej sos do naczynia żaroodpornego. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30 minut.

Zapiekanka cukiniowa - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Antonina Garwolińska

    Antonina Garwolińska , 01.08.2019

    Przepyszne! Ja zastąpiłam bryndzę serem feta z dodatkiem śmietany i też wyszło bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Podsiadło

    Krystyna Podsiadło , 25.07.2019

    Jest ok!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka cukiniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka cukiniowaZapiekanka cukiniowa

Cukiniowa zapiekanka to doskonała alternatywa dla zapiekanek z makaronów, ziemniaków, kaszy czy ryżu. Podstawą zapiekanki są cukinia i bryndza – bardzo słony ser owczy, doskonale komponujący się z delikatnym warzywem. Zacznij od pokrojenia cukinii w cienkie paski. Następnie rozgnieć w moździerzu czosnek razem z bazylią. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie cienkie plastry cukinii i bryndzy. Zamiast niej z powodzeniem sprawdzi się także bakłażan – pamiętaj jednak, by posolić go przed pieczeniem i na jakiś czas odstawić, by stracił swoją goryczkę. Do zapiekanki z cukinii przygotuj sos jajeczno-śmietanowy carbonara, zmodyfikowany dodatkiem bazylii i czosnku. Jeśli lubisz zapiekanki z serem, kilka minut przed wyjęciem dania z piekarnika, posyp je startą mozzarellą lub goudą. Cukiniowa zapiekanka to smaczna potrawa na obiad lub kolację, a także oryginalny dodatek do mięs. Pamiętaj o niej, komponując menu na domowe przyjęcie. W jaki sposób ją podasz? Podziel się z nami swoją propozycją.