Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 1 osób średnie Autor: przepisy.pl

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - składniki:

  • woda - 2 szklanki
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • kasza gryczana - 4 szklanki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • bryndza - 200 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka
  • garść posiekanej natki pietruszki - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Sposób przygotowania:

  1. Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona.
  2. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  3. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij na oliwie, dodaj do kaszy gryczanej wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Delikat. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  5. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz ok. godziny.
  6. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  7. Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI Z NADZIENIEM Z KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    1.Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona.
  • 2
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    2.W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  • 3
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    3.Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij na oliwie, dodaj do kaszy gryczanej wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Delikat. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • 4
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    4.Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  • 5
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    5.Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz ok. godziny.
  • 6
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    6.Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  • 7
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    7.Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa pieczarkowa, zupa czosnkowa z serem, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Paprykowe tuszki kurczaka , Zapiekanka ziemniaczano - jaglana, Przepis z zupa z białej kiełbasy, Sałatka z kiełkami rzodkiewki, grillowaną cukinią i suszoną szynką, salatka z pomidora, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Szpinak, Carbonara, kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, Mięso w porach, Sałatki z makaronem, desery z owocami, Przepis z poledwiczki wieprzowe, kurczaka z warzywami, Khingali - Gruzińskie pierożki , Przepis z gulasz z wołowiny, Zupa Harira z ciecierzycą, kurczak ca, Zapiekanka ryżowa z pieczarkami, Tradycyjny schab ze śliwką, Żurek, Bigos domowy, Roladki naleśnikowe z kaszą i twarogiem, Quesadilla z papryką i chilli , Placek po zbójnicku wersja 1, Kaczka z cytryną, zielona f, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Curry z bakłażanów , Leczo - VIDEO , Krokiety z pieczarkami mocno serowe, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Łosoś po japońsku z wasabi , Salsa, Schab w pięciu smakach, Omlet z orzechami, Kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami, Przepis z kurczak po tajsku, Sałatki, marynaty do mięsa, Przepis z naleśniki z mielonym, Zupa jarzynowa, Przepis z kurczak przepisy, Przepis z sos do gotowanego kurczaka, Przepis z surówka z kapusty, Zapiekanka z cukinii z wędliną, Golonka, Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami , Przepis z salata z pomidorami, Ogórek, mieso w smietanie, Placuszki z cukinii, Przystawki, Zupa ogórkowa - VIDEO, Lasagne, Dorsz pieczony z imbirem, Naleśniki z nadzieniem serowo–pieczarkowym, smażone pieczarki, Przepis z sałatki z kukurydza, Tradycyjne pierogi ruskie