Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 1 osób średnie Autor: przepisy.pl

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - składniki:

  • woda - 2 szklanki
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • kasza gryczana - 4 szklanki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • bryndza - 200 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka
  • garść posiekanej natki pietruszki - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Sposób przygotowania:

  1. Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona.
  2. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  3. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij na oliwie, dodaj do kaszy gryczanej wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Delikat. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  5. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz ok. godziny.
  6. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  7. Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI Z NADZIENIEM Z KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    1.Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona.
  • 2
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    2.W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  • 3
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    3.Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij na oliwie, dodaj do kaszy gryczanej wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Delikat. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • 4
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    4.Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  • 5
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    5.Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz ok. godziny.
  • 6
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    6.Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  • 7
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    7.Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

pajda chleba, obiad z mięsa mielonego, Dania z makaronem, Przepis z przepisy na śledzie po kaszubsku, mięso w sosie grzybowym, Ananasy z naszej klasy, Przepis z zapiekanka z makaronu łatwe, Sos pomidorowo – bazyliowy z czerwonym winem, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Ciasteczka z dżemem, Przepis z kapuśniak z kapusty kiszonej, Ogórek, Przepis z sos serowo- śmietanowy, Sos beszamelowy , Pieczone żeberka z boczkiem i cebulą, kuchnia polska zapiekanki, kurczak w warzywach, Tartaletki ze szpinakiem i cukinią , Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella , Kurczak toskański, Przekąska z melona, Proste kotleciki z jajka, Filety z kurczaka w zalewie jogurtowej, Barszcz biały, Przepis z bułka tarta,, Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami , Wywar z grzybów, Musaka, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Pikantne piersi z pomidorami i mozzarellą, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, sos z rydzów, Zupa z dyni, Musaka, ser feta zapiekany, ryba w ketchupie, Placek po zbójnicku wersja 1, Świt w Barcelonie, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Potrawy wigilijne, Smaczny karp na sposób wołyński, Potrawka z kurczaka, Przepis z zupa serowa z grzankami, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Pierogi, zapiekanka z makaronem i brokułami i z serkiem topionym, Indyk, ZIELONA ZUPA WITAMINOWA, Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową, Spaghetti Bolognese extra ziołowe, Szybka sałatka do grilla, Spaghetti po bielańsku, Karkówka, Przepis z owoce morza, Przepis z ziemniaków zapiekanka, Przepis z ryby sum z piekarnika, Przepis z musztarda - do sosu, Przepis z sos do papryki faszerowanej, Placki, Szybkie chilli con carne, Ciasto na pizze, Kasza, Sałatka meksykańska z kurczakiem, Wieprzowina z winem