Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 1 osób średnie Autor: przepisy.pl

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - składniki:

  • woda - 2 szklanki
  • Bulionetka Domowa Drobiowa
  • kasza gryczana - 4 szklanki
  • średniej wielkości cebule - 2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • bryndza - 200 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka
  • garść posiekanej natki pietruszki - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Sposób przygotowania:

  1. Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona.
  2. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  3. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij na oliwie, dodaj do kaszy gryczanej wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Delikat. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  5. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz ok. godziny.
  6. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  7. Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI Z NADZIENIEM Z KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    1.Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona.
  • 2
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    2.W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  • 3
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    3.Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij na oliwie, dodaj do kaszy gryczanej wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Delikat. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • 4
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    4.Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  • 5
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    5.Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz ok. godziny.
  • 6
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    6.Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  • 7
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    7.Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z szynką i serem, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Sos beszamelowy , Pieczone ziemniaczki, kapusta po, Przepis z gołąbki z kasza jęczmienna, Przepis z surówki do kurczaka, Smażony ryż z krewetkami i zielonym groszkiem, Pierś z kurczaka pieczona, Naleśniki, Galareta kolorowa, Farfalle z serem i szpinakiem , sałatka z sosem czosnkowo ziolowym, Łosoś, kuchnia knorr, Indyk, Ognista sałatka z kurczakiem, Krem malinowo - twarogowy, Lasagne z fetą, dynią i świeżym szpinakiem, Bezmięsne danie z dyni i curry, sos cacyki, makarony z boczkiem, Szybko i po włosku, Zupa kalafiorowa, do miesa, Hamburger, Sznycel cielęcy z grilla , Przyprawa do mięs knorr, Przepis z ciasto d, Tarta ziemniaczana, Krupnik jarzynowy, Duszone pulpeciki, Sałatka grecka, Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim , Przepis z mieso wolowe, Gyros z kurczakiem, kurczak z piekarnika przepisy -, Udka, Ryba po grecku, indyk na obiad, Dip do grillowanych warzyw , Placuszki z cukinii, sola z piekarnika, Przepis z sałatka gu, Żurek, Szpinak, Przepis z sosy do mies, Leczo z cukinii, Barszcz biały, Przepis z zapiekanka z makaronem, Kanapki dla dzieci "Szachownica", Ziemniaki zapiekane w ziołach, obiad z ziemniaków, Przepis z sałatka z makaronem i warzywami, czosnkowa sa, Bakłażan w oliwie, Enchiladas z chilli con carne, Zupa gulaszowa z zielonym kalafiorem, Zupa pieczarkowa, Obiad, Sałatka ze śledziami curry, Potrawy wigilijne, Zupa z dyni, Zapiekanka z ziemniakow