Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka
  • woda - 2 szklanki
  • garść posiekanej natki pietruszki - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Sposób przygotowania:

  1. Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.
  2. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  3. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  5. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
  6. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  7. Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI Z NADZIENIEM Z KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    1.Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.
  • 2
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    2.W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  • 3
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    3.Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • 4
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    4.Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  • 5
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    5.Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
  • 6
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    6.Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  • 7
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    7.Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

klopsiki rybne, Krupnik grzybowy, Abba - Achcharu, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Omlet ziemniaczany z wędzonką, Sałatka gyros warstwowa, ryż z kurczakiem, Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku, jajka bez jajek, Przepis z mieso z piekarnika, Kalmary w cieście naleśnikowym, Przepis z rosyjska kuchnia, Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie, Tortilla z brokułami i kozim serem, Przepisy świąteczne, Zapiekanka pomidorowa z serem, Placuszki z cukinii, ser mozzarella suszone pomidory, Ryż, Świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami , Owoce w galaretce, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Sałatki z kurczakiem, Przepis z z fetą, Zupy, Sajgonki z kurczakiem i warzywami, Gulasz po polsku - VIDEO, Zupa z dyni, Potrawy wigilijne, Mielone, Dania z makaronem, Pieprz w kulkach, Kaszka kuskus z kurczakiem i warzywami na ostro, Zupa pomidorowa, Przepis z patelnia kurczaka curry z warzywami, Spaghetti a la carbonara, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Oszukany "kotlet" z włoskimi przyprawami, bezmięsne z ziemniakami, Przepis z pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, zupo pomidorowa, Spanakopita- pyszny placek ze szpinakiem, Włoska grzybowa Lasagne, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, grill kurczak, Potrawka z kurczaka, Zapiekanka z ziemniakow, sałatka z kurczakiem i serem plesniowym, Placki ziemniaczane, Przepis z schab makaron, Przepis z zapiekanka z mielonego, Karkówka, Małże faszerowane, Leczo, Przepis z musztarda do sosu, Przepis z szynka mielona, Ostry makaron z pomidorami, Zapiekanka makaronowa, Przepis z sałatki obiadowe, Krupnik po Gdańsku, Soczyste polędwiczki wieprzowe z sosem śmietanowo - majonezowym, Przepis z salatka z pomidora, Ryba po grecku, Kurczak w czerwonym curry - VIDEO