Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka
  • woda - 2 szklanki
  • garść posiekanej natki pietruszki - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Sposób przygotowania:

  1. Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.
  2. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  3. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  5. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
  6. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  7. Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI Z NADZIENIEM Z KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    1.Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.
  • 2
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    2.W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  • 3
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    3.Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • 4
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    4.Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  • 5
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    5.Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
  • 6
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    6.Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  • 7
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    7.Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

grill mieso, surówka kapusta pekińska, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Gyros z kurczakiem, Dwa światy fasol, Zapiekanka paprykowo-pomidorowa z makaronem, Babka majonezowa, Kulebiak z ciasta francuskiego, Gołąbki, Potrawy wielkanocne, Zupy, Potrawy wigilijne, Zupa jarzynowa, Przepis z zupa na zeberkach, Przepis z żeberka pieczone -, plastry łososia, Golonka, Pstrąg, faszerowana papryka serem, Przepis z zupa serowa z serków topionych -, Baklazan nadziewany, Kebab, Parówki w cieście serowym, Przepis z zurek z biala kielbasa -, Dynia, Sos ostry, na obiad makarony, sos z karkówki, fileciki anchois, Śledzie z nutką ananasa, Filet z pstrąga zapiekany z borowikami i szynką, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Przepis z smażona pierś z kurczaka, Przepisy świąteczne, Sałatka z tuńczykiem, Przepis z krewetki smazone, Przepis z sałatka makaron kokardki, Przepis z kurczak curry z warzywami, Pierogi ruskie, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z niskokaloryczne sałatki, Zupa krem, Przepis z mieso z piekarnika, Pierożki ravioli z mięsnym farszem, Żeberka, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Grzanki z polenty z małżami, Pomidorowa tofucznica z pieczarkami, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Samosa z mięsem, Przepis z zupa z kapusty, Szpinakowe muszle, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, obiad w pół godziny, Szaszłyki węgierskie z sosem borowikowym, obiad bezmiesne, Mieszanka fasolowa, Zupa ogórkowa - VIDEO, Zapiekanka z cukinii z nuta ziołową, bomba malinowa, Pilaw po mongolsku, Pomidorowy sos do pizzy, Makaron z kurczakiem i pieczarkami