Dodaj do ksiązki kucharskiej Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka
  • woda - 2 szklanki
  • garść posiekanej natki pietruszki - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Sposób przygotowania:

  1. Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.
  2. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  3. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  5. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
  6. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  7. Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
Dodaj do książki kucharskiej

GOŁĄBKI Z NADZIENIEM Z KASZY GRYCZANEJ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    1.Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.
  • 2
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    2.W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
  • 3
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    3.Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • 4
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    4.Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
  • 5
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    5.Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj bulionetkę Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
  • 6
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    6.Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
  • 7
    Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
    7.Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DROBIOWA KNORR

    Bulionetka drobiowa Knorr
    Zobacz przepisy

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana , sałatki ryżowe, Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem, Przepis z ryż z patelni, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Ciasto na pizze, Przepis z zupa z piersi kurczaka, Ryż brazylijski, Placuszki z cukinii, Eklerki z bitą śmietaną i polewą, ziemniak zapiekany, Przepis z łatwe dania z kurczaka, Przepis z zupa z buraczkow, Jabłkowe myszki, Jedwabiste spaghetti z mięsem kraba, Przepis z dorsz smażony w cieście naleśnikowym, Naleśniki chińskie - VIDEO, mieso na gulasz, Krakersy z pastą makrelową, Przepis z burito z mięsem mielonym, papryka z miesem mielonym, Przepis z zupa brokułowa -, Mielone, pierś z kurczaka zapiekana z serem, Zupa grzybowa po kasztelańsku, Polędwiczki wieprzowe, Ladoo, Potrawy wigilijne, Gyros, Zupa z soczewicy, Przepis z sałatka z pieczarkami gotowanymi, Zupa z dyni, Zupy, Ziołowe panierowane parówki, Sałatka Nicejska, Sałatki z makaronem, Jajecznica z serem feta, Karp w galarecie, Kotlety, Sos śliwkowy, Przepis z sos gnocchi, Kocia lasagne , Zupa z dyni, Faszerowane pomidory zapiekane z beszamelem, sałatka z fileta z kurczaka, Wigilijna kapusta z grzybami i grochem, Przepis z smażony makaron na patelni, Sałatka z kurczakiem , Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Pulpeciki w sosie pietruszkowym, Ucha z pulpecikami z ryby, Sałatka z grillowanych warzyw z makaronem, Barszcz, Przepis z grill kurczak, Brokuły, Sałatka z tuńczykiem, PO GRECKU, Zupa z zielonego groszku, Piersi kurczaka w cytrynowym sosie, mieso boczek, marynata do pieczenia schabu, Szybkie faszerowane ziemniaki , Kalafior, Lasagne