
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
0.25 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, następnie pokrój w plastry.
Krok 2
Rozpuść kostkę Bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, następnie przetrzyj.
Krok 3
Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
Krok 4
Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
Krok 5
Rozetrzyj masło z Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Posmaruj bułkę, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp Wigilijny
Karp wigilijny w wersji duszonej z warzywami przypadnie do gustu osobom, które lubią ryby w delikatniejszym wydaniu. Filety z karpia mają wyrazisty smak, ale dodatek sosu z duszonymi warzywami dodaje im łagodności. Karpia wigilijnego serwuje się z grzankami czosnkowymi lub świeżym pieczywem. Sos powstały z pietruszki, marchewki i selera, startych oraz duszonych w bulionie z przyprawami, będzie dobrze komponował się z również z kaszą, ryżem czy dodatkami mącznymi (kluskami śląskimi, kopytkami). Potrawa sprawdzi się więc nie tylko przy okazji świątecznej kolacji, ale też jako codzienny obiad. Dopełnieniem dania może być surówka z białej kapusty lub sałatka z roszponką, pieczonym burakiem i serem kozim. Ryba będzie też smaczna z ziemniakami – purée lub gotowanymi. Przy bardziej uroczystych okazjach serwuj ją na półmisku ozdobionym karbowaną sałatą lub plastrami cytryny. Posyp karpia przed podaniem koperkiem, kolendrą lub natką pietruszki. Ten przepis pomoże Ci go przyrządzić. Zobacz, jak to zrobić.