Papryka faszerowana ryżem i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana ryżem i mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
950 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

15 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

1 szczypta

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso i smaż przez 5 minut.

Krok 2

Dodaj ryż, po czym dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do składników na patelni. Zagotuj i odstaw.

Krok 4

Odetnij z papryk wierzchy z ogonkiem i usuń pestki.

Krok 5

Następnie napełnij je farszem, przykryj ogonkiem i wstaw do żaroodpornego naczynia. Szklankę wody wlej do naczynia z papryką - całość piecz przez 50 minut w 180 stopniach.

5

Opinie o przepisie

  • basowa

    basowa , 30.03.2022

    pół godziny i 180 º C to stanowczo za mało żeby papryka była miękka po tym czasie,próbiwałam parę razy

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia Szymanska

    Julia Szymanska , 04.11.2019

    Genialny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Tomiczek

    Renata Tomiczek , 11.10.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Tomiczek

    Renata Tomiczek , 11.10.2016

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka faszerowana ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana ryżem i mięsemPapryka faszerowana ryżem i mięsem

Faszerowana papryka to prosty sposób na połączenie warzyw, mięsa i ryżu w jednym daniu. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest ugotowanie ryżu, który stanowi bazę farszu. Następnie podsmaż mielone mięso – wieprzowinę lub wołowinę – z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli. Po chwili dodaj ugotowany ryż i rozrobioną z wodą przyprawę do kotletów mielonych, całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i odstaw. Smak farszu wzbogaci drobno posiekana natka pietruszki. Z papryk usuń górną część oraz gniazda nasienne, po czym napełniaj ich wnętrza mięsno-ryżowym nadzieniem. Na koniec przykryj je odciętymi wcześniej wierzchami i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wlej do niego szklankę wody, która zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu papryk podczas pieczenia i wstaw do piekarnika. Danie będzie gotowe, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć i rumienić na brzegach. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej z dodatkiem jogurtowego dipu czosnkowego lub ziołowego. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.