Zapiekanka z fenkułem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z fenkułem

i wędzoną szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
132 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

100 gramów

30 gramów

350 mililitrów

60 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 1

Krok 2

Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 2

Krok 3

Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 4

Krok 5

Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 5

Krok 6

Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 6

Krok 7

Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z fenkułemZapiekanka z fenkułem

Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.