Sałatka z cukinii na ciepło
z pomidorami i cynamonem
łatwe
239 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 szczypta
3 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka i lekko podsmaż na oleju.

Krok 2
Jak cebula będzie rumiana, dodaj cukinię pokrojoną w plastry i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 3
Pomidorki cherry przekrój na pół, a sałatę porwij na mniejsze liście.

Krok 4
W dużej misce połącz cukinię, cebulę, liście sałaty, pomidorki i posiekane zioła.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, ketchupem oraz szczyptą cynamonu. Polej warzywa sosem po wierzchu i posyp grzankami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cukinii na ciepło
Sałatka na ciepło? Sprawdź, jak wspaniale smakuje cukinia z pomidorami i cynamonem. Intrygujące połączenie warzyw i przypraw wybornie komponuje się z grzankami delikatnie skropionymi oliwą – może też być serwowane jako dodatek do ryb lub mięs. Sałatkę przygotuj na kolację albo podaj na letnim przyjęciu w ogrodzie. Wykonanie dania jest proste i zajmie Ci niewiele czasu. Poszatkuj warzywa, a następnie cebulę oraz plasterki cukinii podsmaż na patelni. Pozostałe warzywa przełóż do miski razem z posiekanymi ziołami. Połącz jogurt naturalny, ketchup oraz sos sałatkowy. Dodaj także szczyptę cynamonu – przyprawa ta znakomicie podkreśli smak pomidorów oraz sprawi, że danie będzie bardziej aromatyczne. Na koniec wymieszaj całość i posyp chrupiącymi grzankami. Do sałatki możesz dołączyć także oliwki i plasterki zielonego ogórka. Sałatkę z cukinii podawaj od razu po przygotowaniu, póki będzie ciepła, jednak na zimno także smakuje bardzo dobrze, np. jako dodatek do deski wędlin. Przekonaj się, jakie to łatwe i przygotuj oryginalną przekąskę z naszego przepisu.