Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczna kaczka nadziewana jabłkami

Świąteczna kaczka nadziewana jabłkami

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Świąteczna kaczka nadziewana jabłkami - składniki:

  • kwaśne jabłka - 0.5 kilograma
  • rodzynki - 20 gramów
  • miód - 100 mililitrów
  • słonina - 100 gramów
  • tłuszcz do smażenia - 50 gramów
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • marchew - 50 gramów
  • seler - 50 gramów
  • pietruszka - 50 gramów
  • cebula - 100 gramów
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • pieprz - 3 ziarna
  • ocet spirytusowy - 200 mililitrów
  • woda - 400 mililitrów

Świąteczna kaczka nadziewana jabłkami - Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem i pokrojonymi w plasterki jarzynami, przypraw i ochłodź.
  2. Sprawioną tuszkę kaczki włóż do garnka, wlej ostudzona zalewę, wstaw do lodówki na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy osusz i natrzyj solą i ponownie włóż do lodówki na 3 godz.
  3. Rodzynki wypłucz, jabłka pokrój w ćwiartki, posyp rodzynkami i oprósz majerankiem, skrop połową miodu pitnego i w całości włóż do wnętrza kaczki i zaszyj. Słoninę pokrój w cienkie plasterki, obłóż nimi kaczkę przypnij wykałaczkami i wstaw do gorącego piekarnika.
  4. W czasie pieczenia skrop bulionem, a później wytworzonym sosem. Z miękkiej kaczki zdejmij słoninę, skrop pozostałym miodem pitnym i ponownie wstaw do piekarnika, aby kaczka równomiernie się zrumieniła.
  5. Po upieczeniu wyjmij, podziel na porcje, sos dopraw do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNA KACZKA NADZIEWANA JABŁKAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem i pokrojonymi w plasterki jarzynami, przypraw i ochłodź.

2

Sprawioną tuszkę kaczki włóż do garnka, wlej ostudzona zalewę, wstaw do lodówki na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy osusz i natrzyj solą i ponownie włóż do lodówki na 3 godz.

3

Rodzynki wypłucz, jabłka pokrój w ćwiartki, posyp rodzynkami i oprósz majerankiem, skrop połową miodu pitnego i w całości włóż do wnętrza kaczki i zaszyj. Słoninę pokrój w cienkie plasterki, obłóż nimi kaczkę przypnij wykałaczkami i wstaw do gorącego piekarnika.

4

W czasie pieczenia skrop bulionem, a później wytworzonym sosem. Z miękkiej kaczki zdejmij słoninę, skrop pozostałym miodem pitnym i ponownie wstaw do piekarnika, aby kaczka równomiernie się zrumieniła.

5

Po upieczeniu wyjmij, podziel na porcje, sos dopraw do smaku.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: