Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos kurkowy

Sos kurkowy

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: przepisy.pl

Sos kurkowy - składniki:

  • kurki świeże lub mrożone - 100 gramów
  • mała cebula - 1 sztuka
  • koniak lub brandy - 20 gramów
  • śmietana - 200 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sos kurkowy - Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
  2. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  3. Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj esencję do sosu cebulowego,śmietanę i zagotuj
  4. Gotuj sos do momentu aż, uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
  5. Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS KURKOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sos kurkowy
    1.Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
  • 2
    Sos kurkowy
    2.Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  • 3
    Sos kurkowy
    3.Zdejmij patelnię z ognia, wlej 200 ml zimnej wody, dodaj esencję do sosu cebulowego,śmietanę i zagotuj
  • 4
    Sos kurkowy
    4.Gotuj sos do momentu aż, uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
  • 5
    Sos kurkowy
    5.Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    ESENCJA DO SOSU CEBULOWEGO KNORR

    Esencja do sosu cebulowego Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: