Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos kurkowy

Sos kurkowy

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: przepisy.pl

Sos kurkowy - składniki:

  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • posiekany rozmaryn - 1 łyżka
  • czarny pieprz - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów

Sos kurkowy - Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
  2. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  3. Dodaj bulionetkę pieczeniową Knorr i 300 mililitrów wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, po czym dodaj śmietanę.
  4. Gotuj sos do momentu, gdy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
  5. Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS KURKOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sos kurkowy
    1.Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
  • 2
    Sos kurkowy
    2.Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  • 3
    Sos kurkowy
    3.Dodaj bulionetkę pieczeniową Knorr i 300 mililitrów wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, po czym dodaj śmietanę.
  • 4
    Sos kurkowy
    4.Gotuj sos do momentu, gdy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
  • 5
    Sos kurkowy
    5.Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA PIECZENIOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z rzodkiewek ze śmietaną, kuchni chinskiej, Bliny z wędzonym łososiem i śmietaną , Kremówka wilanowska, Kluski , Karkówka, Dipy, makaron z kurczakiem po tajsku, Dania z makaronem, Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu, Wielkanocne ciasteczka ., Sałatka gyros warstwowa, Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Lekka zupa pomidorowa, szpinak liście, Przepis z potrawa po chińsku, Czosnkowa surówka z białej kapusty, Przystawki, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Sos beszamelowy , Quesadillas - VIDEO, Sałatka ziemniaczana po żydowsku, Gulasz po polsku - VIDEO, Świąteczna pieczona karkówka z warzywami, Przepis z mielone inaczej, kurczak ziemniaki, Pomidorowy sos do pizzy, Ser panierowany z sosem jagodowym, Sałatka Gyros, przepisy z serem mozzarella, Leczo z cukinii, Przepis z obiad po wlosku, mloda ka, Przepis z filety kurczaka, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Ruskie pierogi, Ziemniaki, Przepis z mięso mielone po meksykańsku, Zapiekanki, Żurek na serwatce, Nadzienie serowe, Curry ziemniaczane, Antrykot gotowany w galarecie, Krupnik, piers z indyka -, Aromatyczny sos paprykowo- czosnkowy, Proste kotleciki z jajka, Przepis z przepisy na przystawki do obiadu, salatka z ryżem, Salsa, Przepis z salatki z serem feta, Przekąski, Przepis z karkówka pieczona w całości, Ziołowe risotto z grzybami, Boczniaki smażone, krewetki po, Przepis z zapiekanka na bu, Piers makaron, Gulasz z kapustą, Sałatka gyros z kurczaka, pieczona łopatka, Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem