Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos kurkowy

Sos kurkowy

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: przepisy.pl

Sos kurkowy - składniki:

  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • posiekany rozmaryn - 1 łyżka
  • czarny pieprz - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów

Sos kurkowy - Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
  2. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  3. Dodaj Bulionetkę pieczeniową Knorr i 300 ml wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, po czym dodaj śmietanę.
  4. Gotuj sos do momentu, gdy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
  5. Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grilowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS KURKOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sos kurkowy
    1.Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
  • 2
    Sos kurkowy
    2.Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  • 3
    Sos kurkowy
    3.Dodaj Bulionetkę pieczeniową Knorr i 300 ml wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, po czym dodaj śmietanę.
  • 4
    Sos kurkowy
    4.Gotuj sos do momentu, gdy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
  • 5
    Sos kurkowy
    5.Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grilowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA WOŁOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE ZUPY.

    W poprzednich wpisach mówiłem o przystawkach, zimnych mięsach i sałatkach, ale przecież gwia...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Makaron "5 ziaren" z sosem pesto/chili, Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem, Szaszłyki pełne warzyw , Kaczka z owocami, Zupa ogórkowa, Przepis z makaron z, makaron do, Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe, Soupe au pistou, Pierogi z jagodami, Kremowa zupa z dyni, Kremowa zupa z dyni, Przepis z salatki z salata, zupa na wołowinie, Zupa pieczarkowa, Sałatka grecka z fetą, Zupa z soczewicy, Przepis z sałatka z groszkiem i kukurydzą, Przepis z mięso mielone wołowe, Sałatka z porów, Makaron rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem i borowikami , Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami , Przepis z zapiekanki ryzowe, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Sałatka z suszonymi pomidorami, Lane kluski z płatków owsianych, naleśniki bez mleka -, Grillowana karkówka z chilli i kolendrą, Jajka w koszulce na szpinaku, Potrawy wielkanocne, Obiad w sosie, Sałatka Gyros, Zapiekanka z ziemniakami, Boczek w marynacie chrzanowej, Dania z makaronem, Orzechowa zupa, Ryż, Przepis z posiekana marchewka, kotlet de V, rosol na kurze, Matiasy w cytrynie, Pierś z kurczaka, Zupa cebulowa, Przepis z sosy z mięsem, Kurczak w kapuście, Przepis z Soczyste żeberka w coli, Pstrąg, Pomidorowy sos do pizzy, Szaszłyki z mięs mieszanych, Sałatka z selerów z zielonym groszkiem , knorr pl, Włoskie penne z brokułem i pieczarkami, kuchnia polska śledzie, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, zupy kremowe, Babka Wielkanocna, Zupa grochowa, Zupa gulaszowa, ryba pieczona w piekarniku filet, Przepis z sos do wolowiny, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z przepis na przystawki, Dipy, Brownie z orzechami laskowymi