Dodaj do ksiązki kucharskiej Sos kurkowy

Sos kurkowy

Drukuj Pobierz PDF
30 minut 2 osób średnie Autor: przepisy.pl

Sos kurkowy - składniki:

  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • posiekany rozmaryn - 1 łyżka
  • czarny pieprz - 1 szczypta
  • olej słonecznikowy - 50 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów

Sos kurkowy - Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
  2. Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  3. Dodaj bulionetkę pieczeniową Knorr i 300 mililitrów wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, po czym dodaj śmietanę.
  4. Gotuj sos do momentu, gdy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
  5. Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
Dodaj do książki kucharskiej

SOS KURKOWY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • 1
    Sos kurkowy
    1.Oczyść i umyj kurki. Następnie pokrój je na mniejsze, w miarę równe kawałki.
  • 2
    Sos kurkowy
    2.Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, podsmaż na patelni i dodaj kurki. Całość smaż chwilę, podlej koniakiem, podpal i pozwól, aby alkohol kompletnie się wypalił.
  • 3
    Sos kurkowy
    3.Dodaj bulionetkę pieczeniową Knorr i 300 mililitrów wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj chwilę, po czym dodaj śmietanę.
  • 4
    Sos kurkowy
    4.Gotuj sos do momentu, gdy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym drobno rozmarynem.
  • 5
    Sos kurkowy
    5.Sos jest dodatkiem do smażonych, pieczonych, czy nawet grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z dziczyzną, wieprzowiną i wołowiną. Może być także dodatkiem do pieczonego pstrąga.
  • 6
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA PIECZENIOWA KNORR

    Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z mielone z cebula, chili con, Faszerowana kalarepa w sosie, Kasza, Wykwintna zupa grzybowa po polsku , SZASZŁYKI Z MI, Pomidory pieczone po kalifornijsku, Barszcz, Chrupiące pikantne orzechy, Przepis z sałatka z makaronem i brokułami, gulasz wieprzowy, Spaghetti z tuńczykiem, Przepis z lazania warzywna, Przepis z krewetki smażone z czosnkiem, Krem brokułowy, Pikantny dorsz w cieście, Przepis z nalesniki meksykanskie, Polędwiczki, Sałatka Z piersi z kurczaka z ryżem, sos do roladek, bajeczny ryż, kurczak w chili, Gołąbki z ziemniakami purée, 3 bit, Zupa gulaszowa, Podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , Sałatki z kurczakiem, Drobiowe zawijasy, bezmiesne zapiekanka, Risotto z kurczakiem i warzywami, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, ZIEMNIAKI GRZYBY, Zupa grzybowa, Przepis z sznycle niemieckie, Kotlety wieprzowe z szałwią i jabłkiem, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego, Pieczona karkówka z ziołowym chrustem , jabłka zawijane w ciasto, Schab, racuszki z jabłkami, Kurczak w marynacie chilli , Ciasto na pierogi, sos pomidorowy do zapiekania, Sałatka z porów, Śniadaniowe kiełbaski z puree ziemniaczano-marchewkowym, Kebab w kajzerce, Pierożki z brzoskwiniami, Gulasz z jagnięciny, Jajka, sos z sera Gorgonzola, Orientalne warzywa stir-fry, Gyros z kurczakiem, Kluski , Przekąski, Sos czosnkowy , Przepis z zupa z cukinii i czosnkiem, Obiad filet z łososia, Czosnkowa pasta z awokado, łosoś na patelni smażony, Pałeczki kurczaka w marynacie cebulowo-miodowej, Zupa z soczewicy, Przepis z przepis na kuchni, Carbonara