Przepisy z mięsem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z mięsem

6047 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MięsoMięso

Drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina czy dziczyzna goszczą na naszych stołach od zawsze. Niektóre z mięs wpisały się do polskiej tradycji kulinarnej, tworząc swoisty kanon narodowych potraw. Dlaczego mięsa są tak popularne? Między innymi z uwagi na nieograniczone wręcz możliwości kulinarne. Dania z kurczaka, kotlety mielone, gulasz, bitki czy tradycyjne schabowe to jedynie kilka przykładów tego, co można przygotować z mięsa. Jeśli szukacie pomysłów na pyszny posiłek z mięsem w roli głównej – skorzystajcie z naszych przepisów. Smacznego!

Dla kogo? Dania z wołowiny to propozycja dla miłośników steków, pieczeni oraz burgerów. Potrawy przypadną do gustu również tym z was, u których w codziennym menu gości wieprzowina, drób lub baranina. Przepisy są dla każdego zwolennika mięsa!

Na jaką okazję? W zależności od potrawy, jaką wybierzecie – dania z mięsa mielonego, drobiu czy wołowiny, sprawdzą się zawsze! Są idealnym pomysłem na codzienny i świąteczny obiad, na kolację czy na domową imprezę. Dania z kiełbasą z kolei wykorzystajcie podczas letniego grillowania, a przepis na kurczaka miejcie pod ręką zawsze – to idealne urozmaicenie rodzinnego menu.

Czy wiesz, że? Jednym z najszlachetniejszych gatunków drobiu jest kaczka. Przepis na znaną do dziś kaczkę pieczoną z jabłkami pojawił się w polskiej kuchni w XIX wieku. Do jej przygotowania wykorzystywano także inne owoce, buraki oraz grzyby.

Dla urozmaicenia: Mięso, w zależności od gatunku, na jaki się zdecydujecie, doskonale łączy się z aromatycznymi przyprawami np. z jałowcem, tymiankiem, rozmarynem czy czosnkiem, z którym dobrany duet tworzy mięso mielone. Przepisy możecie więc dowolnie modyfikować, dodając z umiarem ulubione przyprawy.