Pieczarki faszerowane
z dipem serowym
łatwe
3355 osób zapisało

Składniki
150 gramów
100 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 pęczek
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyj, oderwij nóżki, a wilgotne kapelusze panieruj, mieszając z Fixem Knorr.

Krok 2
Ser wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i pokrojoną w drobną kosteczkę szynką.

Krok 3
Z farszu uformuj małe kulki. Umieść je w kapeluszach pieczarek.

Krok 4
Pieczarki ułóż na pergaminie i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut.

Krok 5
Zawartość sosu z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Upieczone pieczarki podawaj z dipem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Nagetsy z sosem meksykańskim Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczarki faszerowane
Panierowane, chrupiące kapelusze o miękkim miąższu, nadziewane żółtym serem i szynką konserwową, prezentują się na talerzu bardzo apetycznie. Prosty przepis na faszerowane pieczarki to doskonały sposób na to, by powszechnie dostępne produkty zamienić w niebanalny poczęstunek.
Dla kogo? Dla fanów nadziewania! Dobrze znane są receptury faszerowanych jajek czy papryk, więc pora przypomnieć sobie o faszerowanych pieczarkach. Mięsiste kapelusze mogą pomieścić naprawdę sporo wybornego farszu. Na początek przygotowywania przepisu na pieczarki faszerowane mięsem dokładnie umyj grzyby i pozbaw je nóżek. Jeszcze wilgotne kapelusze panieruj w specjalnej mieszance, a kiedy będą już nią pokryte, przyrządź farsz. W tym celu pokrój drobno szynkę i zetrzyj żółty ser, np. tylżycki albo goudę. Dopraw natką pietruszki i uformuj z mięsnej masy nieduże kulki – takie, które zmieszczą się do grzybowych kapeluszy. Napełnij je, lekko dociskając, po czym wstaw nadziewane pieczarki z mięsnym farszem do nagrzanego piekarnika.
Na jaką okazję? Pieczone pieczarki z mięsnym farszem to nie tylko pyszna przekąska na ciepło – sprawdzą się też podane jako przystawka przed daniem głównym. Przepis na pieczarki faszerowane szynką i serem okaże się bardzo pomocny podczas planowania imprezowego menu.
Czy wiesz, że? Zamierzając przyrządzić pieczarki faszerowane, podczas zakupów zwróć szczególną uwagę na grzyby. Najlepiej wybieraj je samodzielnie, stawiając na egzemplarze o jasnych i jak największych kapeluszach – te najlepiej sprawdzą się w przepisie na nadziewane pieczarki.
Dla urozmaicenia: Wiesz już jak zrobić pieczarki faszerowane serem, przepis ten jednak potrzebuje jeszcze odpowiedniego zwieńczenia. Gotowe faszerowane pieczarki podawaj z sosem tysiąca wysp, czyli dodatkiem pochodzącym z pogranicza Kanady i USA, przygotowanym na bazie majonezu. Dopraw go, mieszając z jogurtem naturalnym.