
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.

Krok 2
Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry.

Krok 3
Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie.

Krok 4
Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.

Krok 5
Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu.

Krok 6
Całość dopraw do smaku polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzema łyżkami wody.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanego bakłażana
Jeśli chcesz przyrządzić sałatkę, która będzie nie tylko dobrze smakowała, ale również efektownego wyglądała, ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Podaj ją na przyjęciu, a będzie świetną przystawką przed daniem głównym. Sprawdzi się równie dobrze jako dodatek do mięs, np. drobiu lub wołowiny. Pamiętaj, aby przy zakupie bakłażana zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Wybieraj mniejsze okazy, jędrne, o gładkiej skórce, bez przebarwień. Pokrój go w cienkie paski i zgrilluj. Urozmaicisz danie, dodając do niego inne warzywa: odpowiednia będzie cukinia oraz grube paski czerwonej papryki. Wolisz sery o łagodniejszym smaku niż proponowany w przepisie? Wykorzystaj na przykład kozi. Skomponuj swój ulubiony miks sałat, np. z rukoli, roszponki, radicchio oraz rzymskiej. Przed podaniem posyp całość pestkami granatu. Sałatka z grillowanego bakłażana może być serwowana z chlebkiem pita lub ziołową focaccią. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź efektownie podane danie według naszej propozycji.