Dodaj do ksiązki kucharskiej Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 8 osób trudne Autor: pasibrzuch

Dorsz w galarecie - składniki:

  • dorsz mrożony - 1 kilogram
  • sól
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 4 łyżeczki
  • żelatyna - 3.5 łyżeczki
  • pieprz - 5 sztuk
  • ziele angielskie - 5 sztuk

Dorsz w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.
  2. Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.
  4. Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.
  5. Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.
  6. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.
  7. Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej

DORSZ W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.

2

Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

3

Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.

4

Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.

5

Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.

6

Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.

7

Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

obiad ciasto francuskie, Sandacz w liściach bananowca , Zupa pomidorowa, ryż - obiad, Pasztet sojowy, Przepis z sałatka z krewetkami i makaronem, Pizza na jajach sadznych, Sos włoski do spaghetti, sos smietanowy ze szpinakiem, Sałatka Gyros, Przepis z roladka z boczku, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Przepis z sałatka w oleju, Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym, Gofry ze szpinakiem na ostro , Tortilla, Zupa cebulowa, Przepis z sosy z kurczaka, Przepis z cebula w piorka, Pierogi z jagodami, Kapusta zapiekana z żółtym serem, Śledzie, Pikantna sałatka ze śledziem, Przepis z sałatka z szynką i ogórkiem konserwowym, Pierogi z kapustą i grzybami, kuchnia włoska sos, Placki owsiane z warzywami, Pyszne bułeczki Dinner Rolls, Babka majonezowa, sałatka ananas kurczak, Proste kotleciki z jajka, Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką - VIDEO , majonez Knorr, Barszcz biały, Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…, Jajka faszerowane sardynkami, Sałatka z kiełków sojowych z kurczakiem, Żeberka, zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Risotto z porem, zupa z mrożonych warzyw, Pędy bambusa z grzybami, Kasza, schab w sosie pieczeniowym, Steki z karkówki z papryką, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Zapiekanki, Warzywa, Schab, Przepis z przepisy na cielecine z grzybami, Pstrąg, Zupa pieczarkowa, Lasagne, łopatka, Przepis z makaron śmietana ser boczek, Delikatne tagliatelle z pieczarkami i pistacjami, Przepis z piersi z kurczaka z kuskusem, Gofry z rukolą i łososiem wędzonym , Przepis z sos makaron, Tempura z darami morza i warzywami , Sałatki z kurczakiem, Potrawy wielkanocne, Sałatka z pora, Biały barszcz z kiełbasą