Dodaj do ksiązki kucharskiej Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 8 osób trudne Autor: pasibrzuch

Dorsz w galarecie - składniki:

  • dorsz mrożony - 1 kilogram
  • sól
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 4 łyżeczki
  • żelatyna - 3.5 łyżeczki
  • pieprz - 5 sztuk
  • ziele angielskie - 5 sztuk

Dorsz w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.
  2. Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.
  4. Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.
  5. Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.
  6. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.
  7. Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej

DORSZ W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.

2

Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

3

Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.

4

Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.

5

Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.

6

Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.

7

Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    ZNAKOMITE (I NIESKOMPLIKOWANE) SAŁATKI NA ŚWIĘTA I NIE TYLKO.

    Bardzo lubię świąteczne sałatki. Są łatwe do przygotowania, wyglądają pięknie, a do tego moż...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z sos sojowy przepis, Deser Pieczona Alaska , Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym, Terrine de campagne, Wegańska zupa pieczarkowa, Przepis z co z ryżu, mieso boczek, salatki do kurczaka, Sałatka Gyros, surówka, obiad z piersiami z kurczaka, Sałatki z kurczakiem, Przepis z jAJKO ZAPIEKANE, Feijoada – brazylijska fasola, Przepis z łopatka, Gołąbki z młodej kapusty w pomidorach, Kofta z sosem czosnkowym, Pieczona jagnięcina z fasolą borlotti, chorizo i małżami, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Kotlety, Przepis z desery na s, zapiekanka warzywa, Przepis z Ryby w sosie pomidorowym, Zupa z soczewicy, Żeberka w kapuście, Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem , zapiekanka z ziemniakami i warzywami - -, Tortilla - VIDEO, przyprawy do cielęciny, Pyszne jaja przepiórcze na sałatce jarzynowej, Zupa grochowa, Duży talerz sałaty lunchowej, koperkowej, Pierś z kurczaka pieczona, kładzione, Orientalne sataye z kurczaka z imbirem, krewetki w piwie, Zupa ogórkowa, Sałatka z porów, Ryż, Mielone, Ryż smażony z warzywami, Sałatka Cobb z kurczakiem, Kurczak faszerowany , Pierogi z kapustą i grzybami, Zupa gulaszowa, Przepis z piersi z, Hummus z warzyw strączkowych z serem kozim, Zupa gulaszowa, Przepis z dania główne bezmięsne, Poncz, Lasagne, Zupa pieczarkowa, Przekąski, Bigos domowy, Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami, plastry łososia, Przepis z zapiekanki warzywne, Placek po cygański z rozmarynem, Zupa pieczarkowa, obiad z frytkami, Rosół, Placki, Przepis z kurczak w pięciu smakach przepis, Leczo - VIDEO