Dodaj do ksiązki kucharskiej Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 8 osób trudne Autor: pasibrzuch

Dorsz w galarecie - składniki:

  • dorsz mrożony - 1 kilogram
  • sól
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 4 łyżeczki
  • żelatyna - 3.5 łyżeczki
  • pieprz - 5 sztuk
  • ziele angielskie - 5 sztuk

Dorsz w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.
  2. Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.
  4. Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.
  5. Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.
  6. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.
  7. Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej

DORSZ W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.

2

Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

3

Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.

4

Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.

5

Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.

6

Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.

7

Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka z ma, kurczak z czosnkiem, Naleśniki, boczek faszerowany, Kotlet de volaille - VIDEO, Golonka, mięso z łopatki wieprzowej, Przepisy świąteczne, Bigos z dzika, przepis dnia, Sałatka z kapusty pekińskiej , Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, czosnkowy sos, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Pierogi z kapustą i grzybami, Spaghetti , Przepis z kurczak al, Karp w galarecie, Przepis z zielona papryka, Przepis z pieczony filet z kurczaka, Kremowa kartoflanka z kurkami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Indyjski kurczak z mango , Przepis z lekki obiad kurczak, Lazania z zielonego ziarna, Kurczak z warzywami, Zupa z soczewicy, Pizza Calzone , Pudding po Tajsku, Barszcz, Duszone warzywa, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zupa jarzynowa z kukurydzą , Sernik, Sałatka żydowska - VIDEO, SCHABOWY Z WARZYWAMI I KUS KUSEM :), Sałatki z kurczakiem, Przepis z smażony makaron na patelni, makarony i mieso, Pierogi, Sosy, Śledzie, Przepis z sos curry KURCZAK, Przepis z kotlet z ja, Sałatka grecka z fetą, Kanapki z pastą z pieczonego łososia z marynowanymi warzywami, przygotowanie golonki, sałatki z feta, Lekka zupa pomidorowa, Makaron ze szpinakiem i szczypiorkiem, ciasto ba, Przepis z obiad gotowany, Kebab, Przepis z jablko, Karp w śmietanie z pieca, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Zapiekanka z kaszy kukurydzianej, kotlet pl -, Sos „Cambrie”, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Musaka, ziemniak zapiekany, WARZYWA NA PATELNIĘ