Dodaj do ksiązki kucharskiej Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Drukuj Pobierz PDF
15 minut 8 osób trudne Autor: pasibrzuch

Dorsz w galarecie - składniki:

  • dorsz mrożony - 1 kilogram
  • sól
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 4 łyżeczki
  • żelatyna - 3.5 łyżeczki
  • pieprz - 5 sztuk
  • ziele angielskie - 5 sztuk

Dorsz w galarecie - Sposób przygotowania:

  1. Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.
  2. Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.
  4. Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.
  5. Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.
  6. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.
  7. Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej

DORSZ W GALARECIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Zrób bulion z kostek Knorra. Bulionem Knorra zalej nierozmrożone ryby, dołóż liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, przykryj i gotuj 30 minut. Osącz i zachowaj 3 szklanki wywaru.

2

Do kremówki wsyp bułkę tartą, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

3

Następnie zmiel razem z rybą w maszynce. Dodaj jajka, posiekany koperek, dopraw sokiem z cytryny, solą , pieprzem oraz gałką, wyrób masę.

4

Masę rybną nałóż do dwóch dużych kawałków folii spożywczej wysmarowanej olejem, zawiń formując dwa wałki. Gotuj około 40 minut w wodzie.

5

Następnie wyjmij , ostudź i usuń folię. Pokrój w grube plastry i ułóż na półmisku.

6

Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody.

7

Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj ,dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaj namoczoną żelatynę , wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Kiedy zacznie tężeć, polej rybę. Wstaw do lodówki na godzinę.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULION NA WŁOSZCZYŹNIE KNORR

    Bulion na włoszczyźnie Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    TAJEMNICZE AROMATY Z DALEKIEGO WSCHODU. MIESZANKA GARAM MASALA.

    Tajemnicza i aromatyczna mieszanka często pojawiająca się w przepisach kuchni indyjskiej to ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami, sok z truskawek, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Indyk po amerykańsku , zupa ziemniaczana z boczkiem, Luksusowa pasta do chleba, Jajka z radicchio, Zupa pomidorowa, Bigos - VIDEO, bez miesa, Babka majonezowa, zdrowe zupy, Przepis z sos do kurczaka z warzywami, Wstążki z kurczakiem i papryką , Królewski tort, Przekąski, Przepis z zupa fasola, Zupa kalafiorowa, Przepis z Ziemniaki po gó, Gulasz po węgiersku - VIDEO, Zupa pieczarkowa, Zupa jarzynowa, Przepis z sałatka z krewetek koktajlowych, Zupa rybna, Żeberka - VIDEO, Śledzie, Karp w galarecie, Flądra smażona, Przepis z zielone pesto, Sos czosnkowy , Gołąbki w liściach figowych, Kurczak w serowym sosie z nutą wędzonki, Przepis z deser-ciasta, Placki ziemniaczane, kurczak po tajsku, Zupa pak choi, Przepis z ciasto na pi, Parówki z cukinią w płatach lazanii, Zapiekane rurki po szwajcarsku , Pappardelle alla puttanesca, Tłusty czwartek, Pieczeone parówki ze śliwką, Grzanki z pastą tuńczykową, Pasztet, Przepis z kurczak pikantny, Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki, Barszcz biały, Pizza Primavera, smażone na głębokim oleju, Sos pomidorowy neapolitański, Sałatka z sosem musztardowym, Przepis z pesto z pomidorami, Gulasz, Przepis z kurczak z piekarnika przepisy, Zapiekanka z łososia i ziemniaków, Przepis z boczek ze śliwką, Gulasz po węgiersku - VIDEO, sałatka z rybą wędzoną, mloda, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , kurczak po ugotowaniu, Sosy, Pierogi