Dodaj do ksiązki kucharskiej Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kiszona kapusta - składniki:

  • biała kapusta - 2 kilogramy
  • jabłka kwaśne - 2 kilogramy
  • kminek - 120 gramów
  • sól - 600 gramów
  • liść laurowy - 10 sztuk

Kiszona kapusta - Sposób przygotowania:

  1. Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.
  2. Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.
  3. Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.
  5. Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.
  6. Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.
Dodaj do książki kucharskiej

KISZONA KAPUSTA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.

2

Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.

3

Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.

4

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.

5

Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.

6

Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SOS POMIDOROWY, CZYLI OJCIEC WSZYSTKICH WŁOSKICH SOSÓW (PRAWIE WSZYSTKICH :) )

    Klasyczny, najprostszy sos pomidorowy to wyjściowa baza dla innych sosów. Dodanie tylko kilk...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JESIENNE DANIA MIĘSNE. WOŁOWINA Z CIEMNYM PIWEM.

    Pamiętam z dzieciństwa sobotnie wizyty z ojcem u lokalnego rzeźnika. Tata i rzeźnik oddawali...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, PANNA COTTA - CZYLI PYSZNY LEKKI DESEREK :), Żurek, piers z kurczaka z papryka na patelni, Kotlet de volaille - VIDEO, ricotta z makaronem, Kapusta z grochem, Zupa pieczarkowa z winem, Przepis z makaron z, Krupnik, Sałatka warstwowa z ryżem, Potrawy wigilijne, Sałatka z wędzonym pstrągiem, Przepis z drobiowa, Warzywa z sosem z żółtej fasoli, sałatka z fileta z kurczaka, Ryż, Sałatka z pora, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Sos beszamelowy , Salsa, Zupa cebulowa, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , sos carbonare, Warzywa zapiekane pod beszamelem, smażony zó, Sałatka Gyros, Placki, Karp po staropolsku, Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry, Owocowa sałatka z serem żółtym, Sos beszamelowy , Ogórek, Zupa z czerwoną fasolą, Przystawki, Kapusta biała na gęsto, leczo z wołowiną, Sałatka z soczewicy z jogurtem, zupa z młodych buraczków, obiad gotowany, pierogi z mięsem farsz, PO GRECKU, Sznycle z pistacjami, Ryżotto , Leczo - VIDEO , Przepis z pieczony schab plastry -, z fileta, Sos beszamelowy , Śmietankowy placek z jabłkami, Sałatka z papryki czerwonej, Sałatka z porów, Przepis z ziemniaki ugotowane, Przepis z krem z czerwonej cebuli, makaron z warzywami z patelni, Kapusta biała na gęsto, Pełna witamin zapiekanka z warzyw, Kaczka, Bakłażan zapiekany - la parmigiana, Kurczak marynata, łatwy przepis na pieczeń, mozzarella knorr, Zapiekanka ryżowa z cukinią, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Potrawka z kurczaka z dymką i groszkiem