Dodaj do ksiązki kucharskiej Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kiszona kapusta - składniki:

  • biała kapusta - 2 kilogramy
  • jabłka kwaśne - 2 kilogramy
  • kminek - 120 gramów
  • sól - 600 gramów
  • liść laurowy - 10 sztuk

Kiszona kapusta - Sposób przygotowania:

  1. Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.
  2. Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.
  3. Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.
  5. Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.
  6. Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.
Dodaj do książki kucharskiej

KISZONA KAPUSTA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.

2

Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.

3

Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.

4

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.

5

Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.

6

Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NA ŚWIĘTA INACZEJ, CZYLI TRADYCJA NA NOWO

    Tradycyjne dania, podawane rok po roku warto odkryć na nowo. Gdy czujemy się pewnie przy prz...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK RADZIĆ SOBIE Z KUCHENNYMI PORAŻKAMI, ABY PORAŻKAMI BYĆ PRZESTAŁY?

    Kto nic nie robi, ten nie popełnia błędów. Ta zasada obowiązuje także w kuchni. Dotyczy nas ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Sałatka meksykańska z kurczakiem, Jajka w galarecie, Zupa cebulowa, Przepis z sosy chinskie, Surówka z młodego pora , Funghi gratinati, Chińskie pierożki Dim Sum, Kanapki na imprezę z salami, Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym, Przekąski, Sałatka ziemniaczana po żydowsku, Zapiekanka makaronowo-warzywna - VIDEO, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Sos czosnkowy z chilli, ciasto j, schab wołowy, Kanapka do szkoły z pieczonym indykiem, Jagnięcina w miętowym sosie, Papryka z jajkiem, Tortellini w serowo – pomidorowym sosie z kurczakiem, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sałatka z tuńczykiem, Pierogi ruskie, Tortilla, Przepis z piersi z, Ryż, Kurczak, Przepis z filety a kurczaka, Kanapki na imprezę z szynką, ryz pilaw, Flaczki drobiowe, Sos beszamelowy , Przepis z sosy z jogurtem naturalnym, piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą, Ciasto na pizze, tofu z warzywami, Pasztet, Przepis z ryż z patelni, Przepis z makaron z piersią z kurczaka, Przepis z sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami, sałatka z jajkami, sałatki hiszpańskie, Kapusta z grochem, Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem, Przepis z roladki z wołowiny, Placki ziemniaczane, Przepis z sznycel wołowy, Zupa kalafiorowa, marynata do pieczenia schabu, Fasolka po bretońsku , Sałatka Gyros, Przepis z żeberka z piekarnika, Pierś z kurczaka pieczona, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Szpinak, Sałatka na słodko z żurawiną, Pasztet z królika z ziołami i słoniną, Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem , Pulpeciki w jasnym sosie, Sałatka z brokułami i jajkiem, Przepis z kurczak przepisy przepis