Dodaj do ksiązki kucharskiej Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kiszona kapusta - składniki:

  • biała kapusta - 2 kilogramy
  • jabłka kwaśne - 2 kilogramy
  • kminek - 120 gramów
  • sól - 600 gramów
  • liść laurowy - 10 sztuk

Kiszona kapusta - Sposób przygotowania:

  1. Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.
  2. Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.
  3. Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.
  5. Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.
  6. Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.
Dodaj do książki kucharskiej

KISZONA KAPUSTA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.

2

Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.

3

Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.

4

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.

5

Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.

6

Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONY DRÓB.

    Wszyscy lubimy mięso drobiowe. Za łatwość i szybkość przygotowania i za to, że doskonale sma...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK PRZYGOTOWAĆ FASZEROWANE MIĘSO?

    Faszerowanie mięsa daje możliwość nadania nowego smaku i koloru przyrządzanej potrawie. ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wiejskie ciasto , Makaron po korsykańsku, Pieczony schab z dynią i majerankiem, Sałatka z polędwiczką, Przepis z jajka bez jajek, Przepis z kuchnia polska placki, Przepis z łosoś w śmietanie z koperkiem, Gołąbki, Przepis z naleśniki z mięsem i sosem czosnkowym, Pancakes z czerwonymi porzeczkami, Makaronowa zapiekanka z kiełbasą, Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym, Pierś z kurczaka, Kurczak z czosnkiem, rozmarynem i ziemniakami , Gulasz po polsku - VIDEO, Błyskawiczna sałatka jarzynowa , Przepis z fasola w sosie, Kanapki ze śledziową sałatką z marynowanymi buraczkami, Karkówka, mielony z cebula, Kule śnieżne, Przepis z krewetki na ciepło, Zapiekanka z ziemniakow, Przepis z zapiekanka z miesem, 3BITT, Przepis z sałatka z zielonego ogórka, Bigos, Dania z makaronem, Ryba po grecku, Kocia lasagne , zapiekanka ziemniak, gulasz do kopytek, Krupnik, Karp w galarecie, Małże z czosnkiem, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zapiekanka z pieczarkami, Pikantne mielone kotleciki, Brokułowa sałatka z boczkiem, sum smazony, Sos beszamelowy , Sorbet truskawkowy z szampanem, Przepis z pieczarek, Przepis z ser żółty faszerowany pieczarkami, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , makaron tagliatelle z kurczakiem, mielone z papryk, wołowina po chińsku z warzywami -, Papryka, Kurczak tikka masala, zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Leczo, Zupa krem z dyni - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Korki z jajek na pomidorach, Leczo - VIDEO , Sałatka z kremową dynią i syropem balsamicznym, Sos „Tołstoj” I, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Zupy, Polska zupa pomidorowa, Dorsz w maśle cytrynowym