Dodaj do ksiązki kucharskiej Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kiszona kapusta - składniki:

  • biała kapusta - 2 kilogramy
  • jabłka kwaśne - 2 kilogramy
  • kminek - 120 gramów
  • sól - 600 gramów
  • liść laurowy - 10 sztuk

Kiszona kapusta - Sposób przygotowania:

  1. Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.
  2. Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.
  3. Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.
  5. Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.
  6. Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.
Dodaj do książki kucharskiej

KISZONA KAPUSTA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.

2

Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.

3

Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.

4

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.

5

Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.

6

Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WSZYSTKO JEST NAJLEPSZE, CZYLI JAK WYKORZYSTAĆ CAŁEGO KURCZAKA

    Zazwyczaj gdy mówimy o kurczaku mamy na myśli filety bez skóry, czyli delikatne, łagodne w s...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    NAJWAŻNIEJSZY W KUCHNI – OSTRY NÓŻ. SPOSÓB NA CEBULĘ

    Przez wszystkie lata, przez które zajmuję się zawodowo gotowaniem, bardzo dobrze opanowałem ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Pieczona szynka podgrzana w bulionie, Kluski , Szpinak, Kurczak, Naleśniki doskonałe, Placki z Rabarbarem, Naleśniki doskonałe, Przepis z kawior czarny z jajkiem, Tortilla 5 smaków, Sos beszamelowy , sos z mięsa mielonego, Przepis z francuska z, Dipy, ryby pieczone w folii, Zupa ogórkowa - VIDEO, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, zapiekanka z makaronu i ziemniaków, Nuggetsy z kurczaka ze słodką nutką, Przepis z kotlet mielony smażony, Wyśmienite entree z łososia, Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO, Zupa grochowa, mięso w słoikach przepis, Zupa z kapustą żeberkami, Przepis z makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, Przepis z knorr sos do mięsa, Schab, TAPAS: Marynowane oliwki, Zupa cebulowa, Sosy, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Gulasz, Sałatka gyros warstwowa, Ciasto z fasoli mung, Przepis z ryż z sosem, kurczak w jogurcie, Przepis z sałatki z łososiem, Leczo - VIDEO , Przepis z ugotowani danie główne, sałatki kuchnia wloska, Sałatka gyros z kurczaka, Avgolemono – zupa cytrynowa, Ziemniaczki zapiekane z drobiem, Chłodnik i pieczone ziemniaki, Zupa paprykowa z mlekiem kokosowym, Zupa pieczarkowa, Przepis z obiad mielona, knorr z pieczarkami, Polędwiczki, Sałatka warzywna, Dynia, Przepis z salatka do Kurczak, Tłusty czwartek, Przepis z zapiekanka z boczkiem, Przepis z bezmiesne zapiekanka, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Kapuśniak staropolski , Przepis z kapusta gotowanie, Jajka po chińsku, Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim, Kurczaki faszerowane zielonym groszkiem , Naleśniki doskonałe, Chinese please :)))) - czyli kurczak, ryż i warzywka