Dodaj do ksiązki kucharskiej Kiszona kapusta

Kiszona kapusta

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób średnie Autor: pasibrzuch

Kiszona kapusta - składniki:

  • biała kapusta - 2 kilogramy
  • jabłka kwaśne - 2 kilogramy
  • kminek - 120 gramów
  • sól - 600 gramów
  • liść laurowy - 10 sztuk

Kiszona kapusta - Sposób przygotowania:

  1. Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.
  2. Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.
  3. Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.
  4. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.
  5. Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.
  6. Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.
Dodaj do książki kucharskiej

KISZONA KAPUSTA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Główki kapusty oczyść z wierzchnich liści. Zdejmij także kilka dobrych, aby wyłożyć nimi dno beczki.

2

Każdą główkę przekrój na pół, po czym usuń głąb i poszatkuj. Posól.

3

Na dnie beczki wyłóż liście kapusty, a na nie poszatkowaną kapustę. Posyp kminkiem i liśćmi laurowymi.

4

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Wszystko zasyp solą.

5

Ubijaj kapustę, aż na wierzchu pojawi się woda. Zbierz ją i wylej, a następnie kapustę przykryj talerzem. Odstaw na dwa dni.

6

Następnie włóż w kapustę kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki i przenieś ją w chłodne miejsce. Spożywaj po dwóch tygodniach.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    LIŚCIE WINA I DESKA SERÓW, CZYLI WINOGRONA SĄ WSZĘDZIE.

    Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, łącznie z liśćmi. Liście winogron służą bowi...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    GOFRY PO WŁOSKU DLA DZIECI I DOROSŁYCH.

    Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w głowach ciągle wspomnienia wakacji. Także w kuchni ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z szaszłyki z warzywami, ryba z puszki, Sałatka makaronowa, Przepis z al dente, Przepis z jajka na twardo, ogórek feta, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Przepis z kurczak na grilla, Potrawka z kurczaka, Jesienna zupa z kaszą, Jajka w kolorowej galarecie, kuchnia polska zeberka, Udka, Szybka jesienna zupa z klopsikami, Lasagne, Kaczka pieczona z jabłkami, Sałatki z makaronem, Przepis z łosos wedzony, Tosty z pomidorem i jajecznicą, Galaretka mięsno - grzybowa, grochowka z kielbasa, Leczo, Zupa ogórkowa, Przepis z makaron po am, Kaczka, Sos czosnkowy I, Zapiekanka Gyros , Obiad sos do miesa wieprzowego, Przepis z piers z kurczaka z papryka na patelni, Bigos domowy, Placki ziemniaczane z oscypkiem i żurawiną , Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera, Gulasz wołowy z kalafiorem, Kosmiczne ślimaki, Zupa pomidorowa, Przepis z obiad mielone mieso, Kluski ziemniaczane na ostro, Potrawy wigilijne, Krem brokułowy, Spaghetti a la carbonara, Quesadillas - VIDEO, ziemniaki czosnek, Krupnik, steki wolowe, Pierogi z kapustą i grzybami, Kremowy stroganoff z ryżem, racuszki z jabłkami, Kebab, Żeberka w sosie beszamelowym, Grillowany łosoś z kompotem z jagód, Cykoria w sosie serowym, sos do schabowych, Mielone, Przepis z sałatka z jabłkami, Przepis z cebula czerwona, Quesadillas - VIDEO, Pieczeń, Placki ziemniaczane po góralsku , Przepis z gorgonzola, Koktajlowe babeczki, Zapiekanka po rzymsku, Przepis z ziemniaki z czosnkiem, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Risotto