Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona ryba w pomidorach

Pieczona ryba w pomidorach

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczona ryba w pomidorach - składniki:

  • filety rybne - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • białe wino wytrawne - 100 mililitrów
  • pomidory - 400 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Pieczona ryba w pomidorach - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż przez ok. 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Podlej winem, dodaj pokrojone w kawałki pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Przygotuj żaroodporne naczynie wysmarowane oliwą i przełóż do niego umyte i odciśnięte filety. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami. Przykryj przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
  3. Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 220 stopni i oprósz potrawę bułką tartą. Piecz jeszcze przez 15 minut Pieczoną rybę w pomidorach udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA RYBA W POMIDORACH - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż przez ok. 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Podlej winem, dodaj pokrojone w kawałki pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

2

Przygotuj żaroodporne naczynie wysmarowane oliwą i przełóż do niego umyte i odciśnięte filety. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami. Przykryj przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

3

Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 220 stopni i oprósz potrawę bułką tartą. Piecz jeszcze przez 15 minut Pieczoną rybę w pomidorach udekoruj posiekaną natką pietruszki.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    AROMATY FRANCJI. ZIOŁA PROWANSALSKIE, BOUQUET GARNI I INNE.

    Wracamy do Europy bo także na naszym kontynencie aromatyzujemy dania mieszankami ziół i przy...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    SMAK ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

    Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sos beszamelowy , piers z kurczaka ze szpinakiem, Babka, Cykoria w sosie serowym, Zupa szczawiowa, Kapusta zasmażana z sokiem pomidorowym, Grzanki z kaszy smoleńskiej, Placuszki z cukinii, Przepis z obiad z kapusty, Placki po węgiersku, ciasto z ma, Babka majonezowa, Pomidorowy sos do pizzy, Sos beszamelowy , Zapiekanka z ziemniakow, Żurek, Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami , Zupa z soczewicy, Ciasto bez pieczenia - Mały kawałek nieba…, Makaron, Fajitas z mięsem, Sos z sardeli, Przepis z do ziemniakow, Mizeria z jogurtem, ryba z piekarnika, Polędwiczki, Przepis z mielone na ostro, Żur kiszony, Zupa pieczarkowa, Fasolka w sosie, Ośmiornica po galicyjsku, farsz, Gofry ze szpinakiem i łososiem, Schab pieczony z porem i marchewką, Żeberka - VIDEO, Sałatka z łososie, surimi, ser feta i suszone pomidory, Przepis z ryba w soli, Zupa ziołowo – warzywna (ogrodem pachnąca), Przekąski, Przepis z dania z łopatki wieprzowej, Zupa krem, Przepis z pieczenie w folii aluminiowej, kuchnia polska mi, makaron sery, gotowane kotlety mielone, Przepis z ryba musztarda, Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną , krem se, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Sos czosnkowy na wódce, sałatka z makaronem wstążki, Przepis z szpinak gotowany, Przepis z ciasto jo-jo, Sałatka z czerwonej kapusty na zimę, Ziemniaczana patelnia, Salsa, Gyros z kurczakiem, pieczarki smażone w całości, Naleśniki z kurczakiem i grzybami, Szybki obiad, Przepis z filet z mintaja, Naleśniki, Kocia lasagne , Gofry po włosku