Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona ryba w pomidorach

Pieczona ryba w pomidorach

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczona ryba w pomidorach - składniki:

  • filety rybne - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • białe wino wytrawne - 100 mililitrów
  • pomidory - 400 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Pieczona ryba w pomidorach - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż przez ok. 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Podlej winem, dodaj pokrojone w kawałki pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Przygotuj żaroodporne naczynie wysmarowane oliwą i przełóż do niego umyte i odciśnięte filety. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami. Przykryj przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
  3. Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 220 stopni i oprósz potrawę bułką tartą. Piecz jeszcze przez 15 minut Pieczoną rybę w pomidorach udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA RYBA W POMIDORACH - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż przez ok. 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Podlej winem, dodaj pokrojone w kawałki pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

2

Przygotuj żaroodporne naczynie wysmarowane oliwą i przełóż do niego umyte i odciśnięte filety. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami. Przykryj przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

3

Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 220 stopni i oprósz potrawę bułką tartą. Piecz jeszcze przez 15 minut Pieczoną rybę w pomidorach udekoruj posiekaną natką pietruszki.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BOSKI SMAK WINA W POTRAWACH. WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.

    Czy wiecie, że wino wykorzystać można do zredukowania ilości tłuszczu w potrawie? Gdy przyrz...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Lasagne drobiowa, Szybki obiad, Wyśmienity pilaw, zapiekanka z miesem, pieczarek, Karkówka, Roladki z piankami i żurawiną, Przepis z mielony z cebula, Tajska zupa, Dynia, Przepis z kuchnia polska placki, Ryż na zielono, zapiekanka z miesem mielonym i ziemniakami, Kanapki z szynką schwarzwaldzką i smażonym serem pleśniowym, Zapiekanka z ziemniakow, Boczek w piwie, Roladki z pstrąga po florencku, Makaron z pieczarkami i polędwiczkami, Gulasz, Zupa z dyni, naleśniki z mięsem i sosem czosnkowym, Kasza gryczana z żółtym serem, sałatka z zielonego ogórka, Przepis z zapiekanka ziemniak, Delikatne tarteletki z muszlami św. Jakuba, Steki z polędwicy - cacciatore, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Zupa cebulowa, Szczupak w jarzynach po polsku, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Przepis z sum smazony, Kebab w kajzerce, Kutia, Przepis z mielone z papryk, Kanapki z wiejskim serkiem, curry i kiełkami słonecznika, Mielone, Mazapan (marcepan), Żurek, krewetki na ciepło, gulasz do kopytek, WARZYWA NA PATELNIĘ, Przepis z łosoś w śmietanie z koperkiem, Potrawy wigilijne, Trzy Krówki, Przepis z fasola w sosie, Tłusty czwartek, Kalmary w pomidorach, Żeberka, Polska zupa pomidorowa, WARZYWA NA PATELNIĘ, Ryba, ser żółty faszerowany pieczarkami, Krem brokułowy, Chrupiące trójkąty z tortilli, Przepis z zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem, Przepis z wołowina po chińsku z warzywami -, Tajska zupa, Placki ziemniaczane z fasolką , Kocia lasagne , Przepis z jajka bez jajek, Karp, Zapiekanka meksykańska, makaron tagliatelle z kurczakiem, Carbonara