Dodaj do ksiązki kucharskiej Pieczona ryba w pomidorach

Pieczona ryba w pomidorach

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: przepisy.pl

Pieczona ryba w pomidorach - składniki:

  • filety rybne - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • białe wino wytrawne - 100 mililitrów
  • pomidory - 400 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Pieczona ryba w pomidorach - Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż przez ok. 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Podlej winem, dodaj pokrojone w kawałki pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Przygotuj żaroodporne naczynie wysmarowane oliwą i przełóż do niego umyte i odciśnięte filety. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami. Przykryj przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
  3. Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 220 stopni i oprósz potrawę bułką tartą. Piecz jeszcze przez 15 minut Pieczoną rybę w pomidorach udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej

PIECZONA RYBA W POMIDORACH - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż przez ok. 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Podlej winem, dodaj pokrojone w kawałki pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

2

Przygotuj żaroodporne naczynie wysmarowane oliwą i przełóż do niego umyte i odciśnięte filety. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami. Przykryj przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

3

Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 220 stopni i oprósz potrawę bułką tartą. Piecz jeszcze przez 15 minut Pieczoną rybę w pomidorach udekoruj posiekaną natką pietruszki.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    BY NAUKA PRZYCHODZIŁA ŁATWO

    Przed Twoim dzieckiem 10 długich miesięcy intensywnego szkolnego wysiłku. Nie jest tajemnicą...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK DOBIERAĆ ZIOŁA DO DAŃ? ZIOŁA SUSZONE A ŚWIEŻE.

    Dziś jeszcze o ziołach i przyprawach. Temat rzeka. Aby wzmocnić intensywność przypraw można ...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Sałatka gyros warstwowa, Sałatki z kurczakiem, Żółty ryż, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Ziemniaki w sosie warzywnym, Roszponka ze smażonym tofu, Przepis z piersi kurczaka z sosem, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , szklanka ryżu, Przepis z cebula duża, mięsa w winie, krewetki koktajlowe smazone, Sałatka gyros z kurczaka, Przepis z Zapiekanka Ziemniaczana z gotowanych ziemniaków, Sałatka Cezar - VIDEO, Tłusty czwartek, Gulasz z żołądków, Barszcz biały, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Zupa grzybowa z makaronem, Zasmażane ziemniaki, Pasztet, Sałatka z kapusty pekińskiej , Kurczak miodowo musztardowy, Zupa grochowa, Przepis z co podac do smazonej ryby, tuńczyk w puszce, Wrapp z kurczaka w pszennej tortilli , Krem brokułowy, Lekki bigos z warzywami i mięsem, Pierogi z kapustą i grzybami, Pomidory zapiekane z serem, Ziemniaki zapiekane w ziołach, Przepis z ryba panga, Zupa brokułowa, Zawijaski z łososiem, sałatka z kurczakiem i zieloną sałatą, Zupa pieczarkowa, Musaka, Placki ziemniaczane, Przepis z wędzony pstrąg, Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, Przepis z Jogurt naturalny, Skrzydełka na ryżu, zapiekanki z ziemniaków, Placki ziemniaczane, Pierścienie kalmarów marynowane w sosie z oliwy, świeżych ziół i octu winnego, Przepis z makaron ze szpinakiem i mięsem, Leczo, Kotlety, sałatki brokułowe, Ratatouille, czyli lato na talerzu, Kebab, Przepis z Omlet z Kurczakiem i pieczarkami, Przepis z pierś z kurczaka w bulce, Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami, Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem , Lody czekoladowe "Rower", Przepis z pizza pieróg, kurczak z pastą curry, sałatki z mozzarella, Sajgonki, Kluski , Francuskie tosty