
Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
10 gramów
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce przygotuj sos, łącząc ze sobą sos Knorr, oliwę, ketchup, majonez i sok pomarańczowy.

Krok 2
Rozmroź groszek. Czerwoną cebulę i paprykę pokrój w kostkę, pomidory przekrój na pół, pomarańcze obierz i pokrój, a miętę posiekaj. Wszystkie składniki dołóż do miski z sosem. Dodaj groszek oraz pestki słonecznika. Całość wymieszaj i posyp grzankami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z groszkiem i pomarańczą
Masz ochotę na wytrawną przekąskę z owocową nutą? Przyrządź sałatkę z groszku i pomarańczy. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na przyjęcie w gronie znajomych. Znajdziesz w niej mnóstwo różnych smaków, kolorów i składników, które połączone razem stanowią ciekawą przekąskę. Od czego zacząć przygotowania? Tym razem od sosu, by wszystkie dodatki potrzebne do jego przyrządzenia zdążyły się połączyć i nabrać wyrazistego smaku. Bardzo pikantny ketchup, gęsty majonez, oliwę, przyprawy oraz sok pomarańczowy dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: słodki zielony groszek, łagodną czerwoną cebulę, chrupiącą paprykę, soczyste pomidory oraz pomarańcze (te ostatnie najlepiej pozbawić wcześniej błonek). Przełóż wszystko do miski z sosem i wymieszaj. Dodaj także pestki słonecznika (możesz je wcześniej uprażyć), miętę oraz grzanki. Gotową sałatkę podawaj ozdobioną cienkimi plastrami pomarańczy ze skórką lub świeżą miętą. Mamy nadzieję, że przygotowywanie posiłków z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.