Sałatka z groszkiem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z groszkiem i pomarańczą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

10 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce przygotuj sos, łącząc ze sobą sos Knorr, oliwę, ketchup, majonez i sok pomarańczowy.

Sałatka z groszkiem i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Rozmroź groszek. Czerwoną cebulę i paprykę pokrój w kostkę, pomidory przekrój na pół, pomarańcze obierz i pokrój, a miętę posiekaj. Wszystkie składniki dołóż do miski z sosem. Dodaj groszek oraz pestki słonecznika. Całość wymieszaj i posyp grzankami.

Sałatka z groszkiem i pomarańczą - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Antoni Chrościcki

    Antoni Chrościcki , 17.03.2021

    Pyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Świętochowski

    Dawid Świętochowski , 31.03.2016

    yeee w, o,when :-)) z,l,y Zz tfv r ZX, i.i,f,nie yzzy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z groszkiem i pomarańcząSałatka z groszkiem i pomarańczą

Masz ochotę na wytrawną przekąskę z owocową nutą? Przyrządź sałatkę z groszku i pomarańczy. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na przyjęcie w gronie znajomych. Znajdziesz w niej mnóstwo różnych smaków, kolorów i składników, które połączone razem stanowią ciekawą przekąskę. Od czego zacząć przygotowania? Tym razem od sosu, by wszystkie dodatki potrzebne do jego przyrządzenia zdążyły się połączyć i nabrać wyrazistego smaku. Bardzo pikantny ketchup, gęsty majonez, oliwę, przyprawy oraz sok pomarańczowy dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: słodki zielony groszek, łagodną czerwoną cebulę, chrupiącą paprykę, soczyste pomidory oraz pomarańcze (te ostatnie najlepiej pozbawić wcześniej błonek). Przełóż wszystko do miski z sosem i wymieszaj. Dodaj także pestki słonecznika (możesz je wcześniej uprażyć), miętę oraz grzanki. Gotową sałatkę podawaj ozdobioną cienkimi plastrami pomarańczy ze skórką lub świeżą miętą. Mamy nadzieję, że przygotowywanie posiłków z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.