Szlachetny żurek z kozim serem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

1 opakowanie

3 plastry

6 sztuk

3 plastry

2 sztuki

100 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój wzdłuż na połówki.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Plastry szynki ułóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku lub na patelni.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Boczek posiekaj drobno i podsmaż w garnku, a następnie dodaj pokrojoną w piórka szalotkę i gałązkę majeranku. Całość zalej winem i odparuj je.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z bulionem i wlej do garnka. Zagotuj.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Zmniejsz ogień, dodaj ser i wymieszaj. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Gotowy żurek podawaj z ugotowanymi jajkami oraz chipsami z szynki. Udekoruj kwaśną śmietaną.

Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szlachetny żurek z kozim serem - VIDEOSzlachetny żurek z kozim serem - VIDEO

Żurek – klasycznie kojarzony z Wielkanocą – sprawdzi się jako smaczny obiad niezależnie od okazji. Tym razem podkreśl jego smak kozim serem. Na początek ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój wzdłuż na połówki. Zamiast kurzych, wybrać możesz również przepiórcze, które ze względu na małe rozmiary i większą proporcję żółtka do białka będą prezentować się w zupie efektowniej. Przygotuj również chipsy z szynki szwarcwaldzkiej. W tym celu jej cienkie plastry rozłóż w równych odstępach na pergaminie i piecz w piekarniku lub na patelni do momentu, w którym staną się chrupkie. Teraz pora na zupę. Drobno pokrojony boczek podsmaż w garnku wraz z piórkami łagodnej w smaku cebuli szalotki i gałązką majeranku. Aby podkreślić smak składników, zalej je białym winem, które należy odparować. Żurek szlachetny wymieszaj z bulionem, wlej do garnka i zagotuj. Po zmniejszeniu ognia dodaj do zupy ser kozi i całość gotuj przez dodatkowe kilka minut. Gotową potrawę serwuj z przygotowanymi wcześniej jajkami i chipsami szynkowymi. Do dekoracji wykorzystaj gęstą kwaśną śmietanę. Zobacz, jak łatwo przygotować to smaczne i efektowne danie.