Mini pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini pizza

trzy różne smaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
493 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

200 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

1 szczypta

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy. Wyrabiaj je na stolnicy, następnie skrop wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto posmaruj sosem i podziel na trzy części. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę czosnek i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 2

Pomidory cherry i kiełbasę pepperoni pokrój w plastry, oliwki na połówki, a ser feta i czerwoną paprykę w kostkę.

Krok 3

Pierwsza partia: na placki nałóż odrobinę rukoli i plastry pomidorów cherry. Całość posyp z wierzchu odrobiną oregano, posiekanym czosnkiem i parmezanem.

Krok 4

Druga partia: na placki nałóż rukolę, przekrojone na pół zielone i czarne oliwki. Całość posyp pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Pizzę dopraw do smaku odrobiną czosnku i oregano.

Krok 5

Trzecia partia: na placki nałóż odrobinę rukoli, przekrojone na cztery części plastry ostrej kiełbasy pepperoni i kostki czerwonej papryki. Całość posyp mozzarellą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i oregano.

Krok 6

Przygotowane pizze skrop oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 20 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Patricia McDonaldberg

    Patricia McDonaldberg , 21.04.2015

    Great :D

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pizza sycylijska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini pizzaMini pizza

Mini pizza w trzech smakach to dobra propozycja na różne okazje, zwłaszcza przyjęcia w większym gronie, ponieważ każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie. Przygotowanie potrawy zacznij od ciasta. Podgrzej mleko, jednak niezbyt mocno – jeśli jego temperatura będzie odpowiednia, ciasto dobrze wyrośnie. Wyrób je i odłóż na chwilę. Kiedy uformujesz placki, posmaruj je sosem pomidorowym z dodatkiem ziół, a następnie na każdą sztukę mini pizzy nałóż inny zestaw dodatków: różnokolorowe oliwki, rukolę, pomidorki cherry, pikantną kiełbasę chorizo, grecki ser feta oraz paprykę. Możesz oczywiście tworzyć dowolne kombinacje, takie jakie lubisz najbardziej – sprawdzi się np. mozzarella, szynka, pieczarki i cebula. Świeża rukola również będzie świetnie pasować jako dodatek do pizzy. Do gotowego dania zaserwuj dodatkowe sosy, np. czosnkowy, barbecue albo ketchup. Masz już wybrany ulubiony smak mini pizzy? Skorzystaj z podanego przepisu i przygotuj różne warianty tego włoskiego dania – goście z pewnością to docenią.